IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir? Nasıl Çalışır?
IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir?
Bu yazımızda ioT nedir? sorusundan başlayarak ioT’un kısaca nasıl ortaya çıktığını açıklayacağız. Ayrıca ioT sisteminin nasıl çalıştığını da belirteceğiz. IoT, Internet of Things ifadesini baş harflerinden oluşur. Türkçe olarak da Nesnelerin İnterneti olarak çevrilir. ioT ise nesnelerin internete erişerek birbirleriyle ya da daha büyük sistemlerle iletişimde olduğu bir ağdır.
Neredeyse tüm fiziksel nesneler (otomobil, mutfak aletleri, cihazlar hatta canlılar bile) internete erişimi sağlanarak birbiriyle ya da daha büyük sistemlerle IoT aracılığıyla birbirlerine bağlanabilirler. Günümüzde elektronik cihazların çoğu akıllı olmaya başladığı için önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla cihaz bu listeye eklenecektir.
Önerilen Yazı » Endüstri 4.0 Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?
IoT Nasıl Ortaya Çıktı?
Yaptığı buluşlarla ve bunlar üzerinden insanlardan para kazanmayı uygun görmeyen ünlü bilim insanı Nikola Tesla, günümüzde kullandığımız cihazların yerini daha küçük ve pratik cihazların yer alacağını ve bunun da kablosuz teknolojilerinin tam anlamıyla kullanılmaya başlandığında tüm dünyanın dev bir beyne dönüşmesiyle mümkün olabileceğini söylemiştir. Bu sözlerinden yıllar sonra 1991 senesinde ioT, İngiltere’de Cambridge şehrinde uygulanmaya başlandı.
Cambridge Üniversitesi’nde laboratuvarda çalışan bazı mühendisler kahve ihtiyaçlarını giderebilmek için laboratuvar dışında yer alan bir alana gidiyor ancak her gidişlerinde elleri dolu dönemiyordu. Bu duruma çözüm olarak kahve makinasının ön tarafına bir kamera yerleştirmeye karar veriliyor. Tek bir bilgisayara bağlanan bu kahve makinesinin görüntüsü bilgisayar ekranına gönderiliyor ve bu sayede kahvenin her zaman taze tüketilmesi sağlanıyordu. Bu uygulamada çevrimiçi ve gerçek zamanlı haberleşme özellikleriyle gerçekleştirildiği için Nesnelerin İnterneti uygulaması olarak kabul ediliyor.
ioT Nasıl Çalışıyor?
Bahsettiğimiz tüm nesneler bir ağ geçidi vasıtasıyla bir ağa bağlanıyor ve bulut (online depolama hizmeti) üzerinde bu verinin aktarımıyla ve verinin işlenmesiyle bir değer yaratılıyor. Bu değeri yaratan altyapı, haberleşme gibi birçok oyuncunun da rolünün büyüklüğü göz ardı edilemez. Sürekli nesne kelimesini kullanıyoruz. Nesne olarak adlandırdıklarımıza örnek verecek olursak; yanımızdan bir an olsun ayıramadığımız cep telefonlarımız, tabletlerimiz, akıllı gözlükler başta olmak üzere her gün trafikten şikayet edip binmekten vazgeçemediğimiz araçlarımız, işimizi elimizden almasından endişe duyduğumuz robotlar ve hatta enerji sektöründen bile örnek verebileceğimiz rüzgar türbinlerini bile içine almaktadır. 30 ila 50 milyar arası cihazın ön görüldüğü 2020 yılında ise internet üzerinden bağlanan bu cihazların yani nesnelerin interneti büyük veri ve bulut ile hayatımızın her yanına gireceğini söyleyebiliriz.