Rom Bellek Nedir? Ne İşe Yarar?

Rom Bellek Nedir?

Teknoloji sistemlerin gelişmesiyle birlikte büyük bir gelişim yaşamakta olan bilgisayar sistemleri yakın gelecekte bütün hayatımızın kodlanabileceği sistem haline gelmeyi başarabilmiştir. İnsanoğlu hayatını daha da kolaylaştırmak için yapmış oldukları mucitler arasında yerini almakta olan Bilgisayar sistemleri şuan ki teknolojiyle en iyi şekilde bağdaş kuran durum haline gelmiştir. Bilgisayar teknolojinin gelişim göstermesiyle birlikte içerisinde yer alan ve sistemlerin hızını kontrol altına alan romlarda değişimden nasibini almış bulunuyorlar.

ROM sayesinde kullanıcılar kullanmış oldukları depolama birimleri üzerinde biçimlendirme ve silme işlemlerini yapabiliyorlar. Ram sistemin üzerine almış oldukları verileri okuması ve bunlar hakkında değişkenlikler yaşaması durumunu örnek gösterebiliriz. Aynı şekilde Flash Disklerin tekrar tekrar okunabilmesi ve biçimlendirilebilmesi işlemleri de isimlendirmiş olduğumuz ROM sistemleri sayesinde yapılmaktadır. Bunlar kendi aralarında pek çok farklı kategoriye ayrılabiliyorlar. Gelin hep birlikte sistemin nasıl işlendiğini mercek altına alalım.

Önerilen Yazı » RAM Nedir? Ne İşe Yarar?

BIOS Rom Bellek

BIOS olarak adlandırmış olduğumuz sistem bilgisayarın ana kartı üzerinde yerini almaktadır. Bir pil sayesinde enerjisini alabilen BIOS bilgisayarın açılış durumunda üzerinde bulundurmuş olduğu verileri sayesinde ana kart ve diğer sistem elemanlarına uyarı vererek sistemin çalışmasına olanak sağlıyor. Yani bilgisayar açılışında sistemin çalışması için üzerinde bulundurmuş olduğu verileri sisteme bildiren ROM çeşididir.  Bütün bilgisayar sistemlerinde yer alan BIOS değişik güncellemeler ve sürümleri üzerinde bulundurabiliyor. Bunun sayesinde bilgisayarınızın hangi Hard Disk yardımıyla çalışmak istediğinizi veya saat dilimi gibi temel başlangıç ayarlarını yapabiliyorsunuz.

PROM ve EPROM Arasındaki Temel Farklar

PROM, sistemleri özel bir program veya yazılım sayesinde üzerinde istenmekte olan verilerin yazılmasına izin vermektedir. Ucuz olmasından dolayı sıkça başvurulan ROM çeşitleri arasında yerini alsa da sistem üzerinde sadece bir kere yazım işlemlerin yapıldığı için sürekli olarak veri işleyip silen bireylerin işlerini yerine getirememektedir. EPROM, gelişmekte olan teknolojiden nasibini alarak PROM sadece tek bir defaya mahsus şekilde yazım işlemini gerçekleştiren programa karşı olarak üretilmiştir. Üzerine yazılmakta olan programların tekrar tekrar silinip kaydedilmesi durumu kendisine artı puan verse de ultraviyole ışınları sayesinde silinme özelliğini barındırması yüksek maliyetlere yol açabiliyor.

EEOROM ve Flash Bellek Rom Çeşitleri

EEPROM, diğer EPROM rom çeşidine örnek gösterilebilecek özelliklere sahiptir. Fakat gelişim göstermesiyle birlikte herhangi bir ek ürüne ihtiyaç kalmadan üzerinde bulunan verilerin silinmesini sağlayabilmektedir. Buda kendisinin tercihler arasında olmasına etken yaratmaktadır. Flash Bellek, hemen hemen herkesin kullanmış olduğu bir veri saklama birimidir. En iyi ROM bellek ailesine örnek verilecek konumda yer alması ve üzerine yazılmakta olan verilerin kolaylıkla silinip tekrardan yerine koyulması durumları kendisine artı puan vermektedir. Rom bellek çeşitlerin giderek artması Flash Belleklerin üzerine yazılmakta olan verilerin artmasına olanak sağlıyor. Yani istediğiniz zaman üzerine yeni veriler silebilir, ekleyebilir ve hatta biçimlendirebilirsiniz.

 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir