Hezarfen Ahmed Çelebi Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Her ne kadar sadece havacı olarak bilinse de çok önemli bir bilim insanı olan Hezarfen Ahmed Çelebi 1609 İstanbul doğumludur. Takma kanatlarla yaptığı uçma girişiminin başarılı olmasıyla uçan ilk insanlardan kabul edilmektedir. Türkiye coğrafyasında ise uçmayı başaran ilk kişi olan bilim insanına “Hezarfen” ismi verilmiştir. Farsça anlama sahip olan “Hezarfen” kelime anlamı olarak çok fazla bilgiye sahip, bilgili, fen bilim insanı olarak ifade edilebilir.

Bilim insanı özelinde bilgi alınabilecek kaynakların sınırlı olmasından dolayı genel itibariyle aynı hatlar üzerinde ifadeler oluşmuştur. Evliya Çelebi tarafından kaleme alınan Seyahatname’de Hezarfen Ahmet Çelebi’nin hayatına ilişkin bilgiler vardır. Evde deneyler yapmaya meraklı olan bir insanın nasıl büyük başarılar elde ettiği de görülmektedir. Gökyüzündeki kuşları incelemeye başlayan bilim insanının aklına uçabilme fikri gelmiştir. Sonrasında bu alanda çalışmalar yapan kişileri araştırmaya başlamış ve önüne İsmail Cevheri çıkar.

Önerilen Yazı » Vecihi Hürkuş Kimdir? Hayatı, Eserleri Nelerdir?

10.yüzyılda yaşamış olan önemli Türk alimlerinden İsmail Cevheri’nin uçma metotlarını inceleyerek yanlış yaptığı yerleri tespit eder. Bu alanda başarısız olan Cevheri’nin vefat sebebi de uçma merakıydı. Buna karşın Hezarfen Ahmet Çelebi, takma kanatlarının testlerini de çeşitli şekillerde yapmıştır. Bazı kaynaklarda Leonardo Da Vinci tarafından kuşlar özelinde yapılan çalışmalardan ilham aldığı belirtilir. Ancak diğer kaynaklarda ise Abbas Kasım İbn Firnas isimli bir ünlü fizikçinin ortaya koyduğu prensipleri taklit ettiği iddia edilir.

Hezarfen Ahmet Göklerde

Galata Kulesi’nin en yüksek bölümüne kadar çıkan Hezarfen Ahmet Çelebi 1632 yılında yaptığı ilk uzun soluklu denemesinde kartal kanatlarından yaptığı aletini kullanmıştır. Halkın hayran gözlerle izlediği bilim insanı, İstanbul Boğazı’ndan başladığı uçuşunu Üsküdar’da bulunan Doğancılar Meydanı’na kadar devam ettirmiştir. 3558 metrelik bir mesafeyi takma kanatlarla uçmayış başaran Hezarfen Ahmet Çelebi, tarihe geçmiştir. Sonrasında ise IV Murat Han huzuruna çıkan Hezarfen bir kese dolusu altın ile ödüllendirilmiş, unvanlarla büyük bir saygının sahibi olmuştur. Ancak tüm bu durumların ardından ilerleyen yıllarda ortaya çıkan çeşitli dedikodular yüzünden Cezayir’e sürgün edilmiştir. Şeytan işi olduğu iddialarıyla oldukça kötü günler geçiren ünlü bilim insanı ilerleyen yıllarda sürgün hayatı yaşadığı Cezayir’de vefat etmiştir.

Önerilen Yazı » Hürkuş Uçak Projesi

Hezarfen Ahmet Çelebi Eserleri

Hezarfen kimdir sorusu ilk olarak Evliya Çelebi Seyahatnamesi bilgileriyle yanıtlanırken uçmayı başaran ilk Türk bilim insanı olarak da tanımlanır. Özellikle takma kanatlarla yaptığı uçuşlarıyla paha biçilmez eserler kazandıran bilim insanının hayatı birçok yol ayrımına sahiptir. Herkesin dikkatini çekmeyi başarmasının ardından çıkan sorunlardan dolayı zorlu günler geçirilirken Fen ve Matematik alanlarında da farklı formüllerin ortaya çıkmasında rol oynamıştır. “Her ne istersen elinden gelen bir insanoğlu” olduğu suçlamasıyla Cezayir gibi oldukça kötü bir bölgeye gönderilen Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçma denemeleriyle ilgili ayrıntılı eserlerinin olmaması ise büyük bir eksikliktir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir