Wallwasher Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Özellikleri
Wallwasher Nedir?
Ev, ofis ya da diğer kullanılagelen mekanların tamamında LED teknolojileriyle aydınlatma baş döndürmeye devam ediyor. LED Wallwasher ise binaların dış cephelerinde modern bir görsellik sunarken geniş yüzeylerin eşsiz görünümünü kaçınılmaz hale getiriyor. Peki, giderek kullanımı artan Wallwasher nedir?
Kelime kökeni itibariyle duvar yıkama-boyaması olarak tanımlanan işlemde çok daha geniş yüzeylerinde aydınlatılmasının sağlanması söz konusudur. Özellikle ilham verici bir güzelliğin ortaya çıkması için LED aydınlatma teknikleriyle oluşturulan Wallwasher LED ürünler ışıklı armatürlerdir. Çok daha büyüleyici bir görsellik oluşurken ilgi çeken tasarımların yanında enerji ve ısı transferi sağlamasıyla da bilinir.
Wallwasher Özellikleri
Geliştirilmiş teknoloji kullanımı söz konusu olurken duvar boyama sırasında güç faktörü belirleyicidir. 18W ile 48W arasında değişim görülür. 1 metrelik bir alandan bahsedilirken maksimum 36W güç sınırı yeterli olacaktır. Ayrıca yeterli soğutmanın olmaması durumunda lümen çıktısının azalmasını beraberinde getirebilir. Çok daha uzun süreli kullanımlarda IP Koruma Sınıfı da belirleyicidir. Başta su olmak üzere toz ve dış darbelere karşı mekanik yapının korunması gerekir. Koruma Sınıfı 6 olan Wallwasher ürünler toz geçirmezliği bulundurur. 7 ise suya karşı dayanıklılığın olduğunu da gösterir. 110V ya da 220V ile çalışan Wallwasher aydınlatma modellerinin bazılarında 12 V DC gerilim durumu da istenebilir. Önemli diğer hususlar ise montajların kaliteli bir şekilde yapılması, ışık açısı ve renk seçimleriyle renk sıcaklığının doğru elde edilmesidir.
Ayrıca Bakınız: LED Nedir? Nasıl Çalışır? Özellikleri
Wallwasher Nerelerde Uygulanır?
Amber, mavi, gün ışığı, kırmızı ve yeşil renklerin çokça kullanıldığı Wallwasher aydınlatma farklı amaçlar doğrultusunda değerlendirilebilir. Müstakil evler ya da plazaların dış cephelerinde bulunması söz konusudur. Bunun dışında tüm mekanların dış yüzeylerinde olduğu gibi iç mekanlarda da olabilmesi mümkündür. Özellikle müzelerin belirli odalarında var olan heykel ve resim aydınlatmalarında kullanılır. Sergi ve galeriler içinde cazip olan Wallwasher uygulamaları vardır. Sinema ve tiyatro salonlarında da seyircilerin havaya girmesini sağlayacağı söylenebilir. Ayrıca ibadet yerleriyle alışveriş merkezlerinde dahi vitrinlerin ve mağaza içindeki raflarda kullanımı bulunur.
Wallwasher Nasıl Yapılır?
Mekan özelliklerine göre alınan ölçülerle hazırlık aşaması başlatılır. 10 watt ya da 40 watt seçimleri yapılmasıyla birlikte 25 cm, 50 cm, 75 cm ya da 100 cm olarak Wallwasher aydınlatma ürünleri hazırlanır. Yükseklik ve genişlik durumlarına göre ayarlaması yapılır. İç kısmındaki lense göre ayarlama yapılırken belirli bir uzaklıktan duvara bağlanması gerçekleştirilir. Basın değişikliğinden olumsuz etkilenmemesi için montaj havalandırma ventili kullanımı da gerekebilir. Işık açısına göre aydınlatma mesafesi değişir. Montajların kaliteli gerçekleşmesinin yanı sıra, ışık açısının 10 derece olmasıyla 35 metre aydınlatma mesafesi kazanılır. 90 dereceye kadar ışık açısı durumlarında ise aydınlatma mesafesi 9 metreye kadar düşer.
Ayrıca Bakınız: OLED Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Wallwasher Ne İşe Yarar?
İç ya da dış mekanlarında kullanılabilecek ileri teknoloji ürünü olan Wallwasher ile çeşitli kazanımlar elde edilir. Dekorasyon amaçlı kullanılmasından dolayı çok daha ilgi çekici tasarımlar ve renkler ortaya çıkarılabilir. Böylelikle ürün satışlarının arttırılması ya da bir alanın tüm dikkatleri çekmesi sağlanabilir. Bununla birlikte yüksek dayanıklılık ve uzun ömürlü olması da etkenlerdendir. Soğuk, yağmur, kar ya da sıcak havalardaki güneş ışınlarına karşı tam koruması bulunur. Dirençli olan Wallwasher LED armatürler 50000 saate kadar sorunsuz performans gösterir.
Kullanım alanının oldukça geniş yelpazeye sahip olmasıyla birlikte çevre dostu özelliği de kullanımı kaçınılmaz hale getirir. Cıva içermemesi ve aydınlatma sırasında çevreye zararının olmaması da büyük öneme sahiptir. Düşük enerji harcayarak yüksek verimlilik de çalışması da dış cephe aydınlatmaların çok daha düşük harcamalarla mümkün olmasını sağlar. Özellikle bütçenin çok fazla olmadığı durumlarda daha etkileyici görseller için tercih edilebilir.