Renk Nasıl Oluşur?
Renk Oluşumu
Bir önceki yazımızda renk ne olduğunu ve renkleri nasıl algıladığımızı yazmıştık. (Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.) Peki nesnelerin renkleri nasıl oluşur ve bu renkleri veren nedir? Temel olarak doğadaki renklerin üç ana kaynağı vardır:
- Pigmentler,
- Yapısal renkler ve
- biyolüminesans.
Çoğunlukla nesneler içerdikleri renk pigmentleri veya boyar maddeler nedeniyle sahip oldukları renkte görünür. Bu kimyasal maddeler elektromanyetik radyasyonun belli dalga boylarındaki ışınlarını seçici olarak emer ya da yansıtır.
Renk algısı, bu maddelerin kimyasal özelliklerine bağlıdır. Renk pigmentlerinden kaynaklanan renk, bu pigmentlerin kimyasal yapısının zaman içinde çeşitli koşullarda bozulmasına bağlı olarak ilk günkü halini koruyamaz ve silikleşir, kısaca zamana yenik düşer. Biyolüminesans ise canlı organizmaların kimyasal tepkimeler sonucunda ışık yaymasıdır. Ateş böcekleri ve derin sularda yaşayan canlıların çoğunluğu biyolüminesans yapan canlılara örnek olarak gösterilebilir.
Önerilen Yazı » Korona Nedir? Nasıl Oluşur? Kayıpları Nelerdir?
Peki renklerin oluşması için mutlaka boyar madde olması gerekli mi? Kimyasal maddelerden kaynaklanan renkleri algılamamızdan başka, daha farklı bir yol var mı? Elbette var. Nesnelerin mikro ve nano ölçeklerdeki düzenli fiziksel yapılarından kaynaklanan renk algısı. Renkli bir malzeme yapmak için genel olarak boya ya da pigment kullanırız. Renk oluşturmanın bir diğer yolu ise ışığı yansıtan veya saçan nano yapılar oluşturmaktır. Çok küçük yapılarla ışığın fiziksel olarak etkileşimi sonucunda ortaya çıkan renklere yapısal renkler denir.
Yapısal renklerin oluşumunda temel unsur ışığın soğurulması değil yansımasıdır. Malzemenin mikro veya nano ölçekli mimarisi malzemenin optik özelliklerini belirler. Yapısal renk, mikro ya da nano ölçeklerdeki yapılar yoluyla oluştuğu ve tamamen fiziksel ilkelere bağlı olduğu için, sonuçta rengin oluştuğu diğer yollardan farklıdır. Bu yolla ortaya çıkan renkler hayli parlak ve göz kamaştırıcı olabilir.