Yağmur Damlasının Hızı ve Özellikleri

Yağmur Damlasının Üzerine Uygulanan Kuvvetler

Yağmur damlası, bulut kümesi içinde toz parçacıklarını içine alarak yoğunlaşan su parçacıklarına su damlaları veya yağmur damlaları denir. Damlalar ilk aşamada, üzerilerindeki gerilim sebebiyle küresel bir şekilde oluşur. Yere doğru indikçe havada bulunan sürtünme nedeniyle küresel şekildeki damlalar düzleşmeye başlayarak şekillerini değiştirir. Bize gelen bir soru metrelerce yükseklikten üstümüze düşen su damlaları bizlere zarar verebilir mi? Biz de bu soruyu merak ettik ve yağmur damlasının teknik özelliklerini de araştırarak bu yazımızı yazdık. 

Yağmur damlarının çapları genellikle 0.5-1 milimetre arasında olmaktadır. Lakin yere inerken diğer yağmur damlalarıyla birleşerek 5 milimetre çapına ulaşabilir. 5 mm çapına ulaştıktan sonra bu seferde hava sürtünmesinin üzerine uyguladığı kuvvet artması sebebiyle su damlacıkları dağılarak yeniden küçük çaplarda su damlacıklarına dönüşür. Gördüğünüz gibi burada doğal bir çevrim söz konusudur.

Önerilen Yazı: Gök Gürültüsü Nedir? Nasıl Oluşur?

Yağmur Damlasının Hızı Ne Kadardır?

Yağmur damlasının hızı ise yağmurun damlasının büyüklüğü, şekli, kütlesi ve havanın yoğunluğuyla ilişkilidir. Çeşitli boyutlarda yağmur damlaları olması sebebiyle, çeşitli hızlarda olabilir. Yağmur damlaları kütle çekim etkisiyle yere doğru düşerken, üzerilerine etki eden kütle çekim kuvveti ile hava moleküllerinin oluşturduğu sürtünme kuvveti dengelendiğinde yağmur damları sabit bir hızla hareket etmeye başlar. Çapı yaklaşık 5 milimetre olan bir yağmur damlası saniyede yaklaşık 10 metre (yani saatte 36 kilometre) hızla hareket eder. Daha küçük yağmur damlalarının hızı ise daha düşüktür.

Yağmur Damlası İnsana Zarar Verir Mi?

Yağmur damlası, büyük bir yoğunluğa sahip değildir. Ayrıca yukarıdan aşağıya indikçe üzerine gelen sürtünme kuvveti (ki aynı mantıkta bir merminin havaya atıldıktan sonra yere daha az hızla düşmesini de sağlayan kuvvet) sebebiyle insanlara zarar vermemektedir. Eğer sürtünme olmasaydı o kadar yüksekten bırakılan su damlacıkları yerdeki çoğu şeye zarar verebilirdi.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

2 thoughts on “Yağmur Damlasının Hızı ve Özellikleri

  • Mühendis Okur

    İlginc ve değişik bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Rica ederiz 🙂

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir