Statik (Durgun) Elektrik Nedir? Nasıl Oluşur? Zararları Nelerdir?
Bu yazımızda statik bir diğer ismiyle durgun elektriğin ne olduğunu ve statik elektriğin zararlarının neler olduğunu kısaca açıklayacağız. Elektronların atomlar arasındaki hareketi sırasında bir enerji üretimi söz konusu olur. İşte bu enerji statik elektriği oluşturur. İki farklı yükle yüklü malzeme birbirine değdiğinde bir elektron transferi oluşur. Bir tarafta negatif yükler birikirken diğer taraf pozitif yükle yüklenir. Birbirine değen ortamlar ayrıldığında ise yüzeyler yüklü kalır. Buna elektrostatik yüklenme denir.
Elektrostatik yüklenme her yerde görülebilir. Örneğin, bulutların birbirine değmesi ile yüklenme oluşur. Yolda yürürken üzerimizde ve giysilerimizde elektrostatik yüklenme oluşur. Birbirine temas eden pek çok ortamda statik elektrik oluşumu gözlenir.
Statik Elektriğin Zararları
Statik elektrik farklı yüklerle yüklü olan cisimlerin birbirine tekrar temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Yüklü iki bulutun birbirine teması şimşek durumunu meydana getirir. Diğer yüklü cisimlerin birbirine temasında da ark ve küçük çarpılmalar durumu bazen bir cisme dokunduğunuzda ya da başka biri ile tokalaştığınız da yaşayabilirsiniz. Bu çarpılmanın nedeni dokunulan cisim ya da kişinin sizden zıt yükle yüklü olması ve temas ile bu yüklerin boşalmasıdır.
Önerilen Yazı » Elektrik Sayacı Nedir? Nasıl Çalışır?
Statik elektrik görünüşte zarar vermeyecek bir elektrik türü olarak düşünülse de aslında oldukça büyük zararlara neden olabilir. Yüklenme sonrasında temas ile yük boşalmaları endüstri ve ticari alanlarda ciddi zararlara neden olabilmektedir. Yük boşalması sırasında oluşan ark ve kıvılcımlar yangınlara sebep olabilir. Yine elektronik ve bilgisayar alanında bu yükler cihazların zarar görmesine ve bozulmasına sebep olabilir. Çünkü üzerimizde biriken yüzlerce volt, bir anda cihazlara geçer ve bu oluşan yük boşalması ile cihazları oluşturan elektronik parçaların çalışmaz hâle gelmesine sebep olur.
* Yazımıza katkı sunduğu için Cihat Aktaş Bey’e teşekkür ederiz.