Bakır Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları Nelerdir?

Bakır Nedir?

Kimyasal özellikleri sebebiyle geniş bir kullanım alanına sahip olan bakır, aynı zamanda en eski metallerden kabul edilmektedir. İlk olarak ne zaman kullanıldığı bilinmese de milattan önce 9000li yıllara kadar giden bir geçmişe sahiptir. Vazgeçilmez metallerden olurken sonraki yıllarda bıçak, çekiç gibi aletlerle geliştirilerek çok daha fazla alanda kullanımı sağlanmıştır. Kimya alanında “Cu” ile sembolize edilen bakırın atom numarası 29’dur. Erime noktası 1083 derece olmakla birlikte elektrik iletkenliğinde ise iletme oranı %99,95 olarak ölçülmektedir.

Bakır Özellikleri

Kaynak açısından sıkıntı çekilmeyen metallerden olan bakır, gümüşten sonra elektriği en iyi ileten maddedir. Bundan dolayı kullanımı hali hazırda giderek artarken sanayi alanlarında yararlanılmaktadır. Ayrıca ince yapısı sayesinde ciddi bir yarar sunarken kolayca şekil alabilmektedir. Bundan dolayı günlük kullanımı söz konusu olan eşyaların yapılmasında da tercih edilmektedir. Çok fazla bulunmasından dolayı maliyeti çok yüksek değildir.

Önerilen Yazı: Radyum Özellikleri Nelerdir? Zararları ve Kullanım Alanları

Turistlik çerçevede değerlendirilebilecek süs eşya yapımlarında dahi kullanımı görülmektedir. Farklı maddelerle bir araya gelmesi durumunda ise çok daha işlevsel sonuç ortaya çıkmaktadır. En çok pirinç ve bronz ile yapılan birleşimler mevcuttur. Buna örnek verecek olursak vana ve musluklarda kullanılan bakırlar pirinç ve bronz karışımıdır. Bunun haricinde bakır özellikleri çerçevesinde emtia çeşidi olarak tercih edilmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca ısı iletimi yüksek olduğu içinde mutfak eşyalarında kullanımı çok büyük yarar getirmektedir.

Bakır Ne İşe Yarar?

Belirttiğimiz gibi çok uzun asırlardır kullanımı var olan bakır ne işe yarar sorusu da çeşitli yanıtlar ortaya çıkarmaktadır. İnsan hayatını kolaylaştıran başlıca metallerden olmasının yanı sıra, günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak kullanımı artmaktadır. Eski zamanlardan beri madeni paralarda kullanımı söz konusudur. Ayrıca savunma sanayisinde de bir hayli fazla bakır tüketimi görülmektedir. Sanayi ve endüstri kuruluşlarında da çok fazla bakır tel ve kablo kullanılmaktadır.

Önerilen Yazı: Germanyum Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Telefon ve internet bağlantıları bu şekilde sağlanırken elektrik iletim avantajlarından yararlanılmaktadır. Bunun haricinde kolay bir şekilde dövülebilmesi de yumuşak olan bakırların tercih edilmesini beraberinde getirir. Altın, gümüş, cıva ve platin özelinde aktif olan bakırdan çok farklı malzemeler ortaya çıkarılmaktadır. Kübik bir kristal yapıya sahip olmasıyla soğuk işlenmesi de her zaman için ihtimal dahilindedir. İfade edildiği gibi bronz ya da pirinç gibi çeşitli ürünlerle karışım yapılarak da araç-gereç yapımlarında değerlendirilmektedir.

Hammadde sektörlerinde son derece büyük önem taşırken kullanışlı olmasından dolayı çok uzun yıllar bakır ürünlerden fayda alınmaktadır. Hali hazırda yapılan çeşitli kazılarda binlerce yıl önce yapılmış bakır araç-gereçler çıkarılmıştır. Ulaşım ve inşaat kollarında da değerlendirilen bakır ürünler kuyumculuk özelinde yatırım aracı olarak da kullanılagelmektedir. Ülkemizde Artvin Murgul ve Rize Çayeli’nde bakır çıkartma işlemleri devam etmektedir. Kastamonu Küre’de de çıkarılan bakırlar daha çok elektrik ve soğutma sanayilerinde değerlendirilmektedir. En çok bakır yatakları ise Rusya, ABD ve Şili ülkelerinde mevcuttur.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir