Radyum Nedir? Özellikleri Nelerdir? Zararları ve Kullanım Alanları

Radyum Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Element tablosunda “Ra” olarak gösterilmekle birlikte Curieler isimli bir bilim adamı tarafından 1898 yılında bulunan Radyum elementi beraberinde birçok önemli çalışmayı da getirmiştir. Çünkü uranyum minerali içerdiği saptanırken radyoaktif element özelliği de taşımaktadır. Elementin parçalanmasıyla birlikte ortaya çıkan radyoaktif yapı ise insan sağlığına karşı oldukça zararlıdır. Bundan dolayı kimya çalışmaları çok daha titiz bir şekilde sürdürülürken radyum ve uranyum minerali devamlı olarak birlikte bulunmaktadır. Bundan dolayı radyumun tek başına elde edilebilmesi söz konusu olmamaktadır.

Oldukça önemli olan radyum elementi genel itibariyle granit özellikli kayalarda var olmaktadır. Bilim adamları ve kimyagerler tarafından yapılan incelemelerde uranyum mineraliyle birlikte var olan radyum işlemleri bu çerçevede oluşmaktadır. Ülkemizde çok düşük oranlarda var olan radyum, Avusturya ve İngiltere başta olmak üzere Almanya ve Madagaskar, Portekiz, Güney Afrika, Kongo gibi ülkelerde çokça bulunmaktadır. Ayrıca hali hazırda okyanus altında kalmış olan kaya parçalarında da radyum elementi olduğu anlaşılmıştır.

Önerilen Yazı » Uranyum Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Radyum Özellikleri

Toprak alkali grubunda olan radyum, metal olarak incelenirken atom numarası 88 ve atom ağırlığı ise 226’dır. Çok yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olduğu söylenebilirken çok daha ağırdır. 700 dereceye kadar direnç göstermesi de endüstri alanlarında çok yaygın kullanımını beraberinde getirir.

Bilhassa ısıya karşı dayanıklılık gerektiren parçalar için radyum kullanımı ideal olmaktadır. Bayrum ile çok fazla benzerliğe sahip olan beyaz renkli element radyum, radyoaktif özelliği açısından da güçlü olmasından dolayı kullanımı artmaktadır. Radyoaktif özelliğinin uzun süreli olması da kullanım durumunu etkilemektedir.

Önerilen Yazı » Kobalt Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Elektron dizilişi 7s2 olurken bileşikleri özelinde 2+ değerleriyle daha farklı bir yapı kazandırılmış olmaktadır. Buna ilave olarak gerek sıcaklığına dayanıklı bir yapıda olması gerek kuvvet içermesiyle özellikleriyle itibariyle de ayrıcalıkları var olmaya devam etmektedir. Geçmişi eski olan kayalardan elde edilen nadir elementlerden olması yönüyle de hali hazırda kullanımları çok yoğun değildir. Ayırt edici özelliklerden bir tanesi de sahip olduğu radyoaktif özelliği sayesinde kendiliğinden helyum çekirdeklerini ortama kazandırmasıdır. Böylelikle radona dönüşü söz konusu olmaktadır.

Radyum Ne İşe Yarar?

Nitrat asit, sülfat asit ve radyoaktif uranyum mineralleri karışım olan radyum, çeşitli kanser türlerinde kullanılagelmektedir. Tıbbi anlamda insanlığın yararı için değerlendirilebilirken aynı zamanda endüstri ve sanayi alanlarında da kullanımı oldukça fazladır. Hastalıkların tedavilerinde bir umut olan elementin kullanım durumu ise çok düşüktür. Bunun sebebi ise fazla olmamasıdır.

Önerilen Yazı » Bor Nedir? Ne İşe Yarar? Bor Rezervleri

Ayrıca radyum çıkarılması, elde edilmesi ve kullanılması süreçlerinde insan sağlığına zararlı yönleri de bulunmaktadır. Bundan dolayı çok nadir elementlerden bir tanesi olan radyum kullanımında gerekli dikkatin gösterilmesi şarttır. Civa ile malgama karışımıyla elde edilen radyum, çoğu zaman saf bir şekilde kullanılsa da bazı durumlarda sülfat tuzu halinde de kullanıma uygundur. Endüstriyel kimya alanında devam eden çalışmalarda da yararlanılan bir element olarak birçok farklı iş kolunda yarar sağladığı da bir gerçektir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir