Germanyum Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Germanyum Nedir?

Doğada son derece az bulunan bir element olmakla birlikte kalaya benzer yanları var olan germanyum kimya biliminde ve endüstrisinde kullanılmaktadır. Gümüş gri renkli olmakla birlikte metalik bir görünüm içermektedir. Atom numarası 32 olurken kaynama derecesi 937,4 derecedir. Periyodik tabloda “Ge” simgesiyle belirtilen Germanyum, bazı özellikleriyle diğer elementlerden ayrılmaktadır. Kristalleşme aşamaları bakımından değerlendirildiğinde ise elmasla benzerlik gösterir. Hali hazırda özellikleri araştırılmaya devam ederken kullanım açısındanda birçok farklı işlemden geçirilmektedir.

Germanyum Özellikleri

1945 yılından sonra kullanımı çok daha artması teknolojik gelişmelere bağlı bir sebeptir. Özellikle hem yarı metal hem de yarı iletken bir özelliğine sahip olan az sayıdaki elementlerden olan germanyum, elektriksel iletkenlik yapısıyla da kullanılmaktadır. Bir hayli yüksek düzeyde elektriksel özelliklerin var olması da kullanımları üzerinde etkili olurken 4.grupta bulunan germanyum, sıcaklığın düşük olduğu ortamlarda yalıtkandır. Oda sıcaklığına sahip ortamlarda zayıf bir iletken gibi kullanılabilir durumdadır. Bu durumdan dolayı germanyum kullanım alanları da çeşitlenmektedir. 

Önerilen Yazı » Tungsten (Volfram) Nedir? Kullanım Alanları, Özellikleri Nelerdir?

Germanyum Kullanım Alanları

Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kullanımı artan germanyum, sahip olduğu elektriksel etkinin gücüyle yaygın olarak değerlendirilmektedir. Bilhassa gelişmiş ülkelerin elektronik sanayilerinde tercih edildiği görülürken birçok elektrik enerjili cihazlarda da yararlanılmaktadır. Transistör ya da diyotlarda kullanımı var olurken düşük güç kullanımlarıyla birlikte uzun ömürlü olmaları da tercih edilmesinde belirleyicidir. 1960 yılından sonra radyolarla da kullanılan germanyum elementi, televizyon ve bilgisayarlarda da vardır. Yüksek voltaj kapasitesine sahip olan elektriksel özellikli elementin yüksek güç kullanımı sağlayabilmesi de tercih edilmesinde rol oynar.

Germanyum kullanım alanları arasında kızılötesi özellikli spektroskoplarda vardır. Bunun sebebi ise kızıl ötesi ışınlara karşı şeffaf bir yapıda olabilmesidir. Ayrıca kızıl ötesi özellikli detektörlerle çeşitli cihazlarda da elementten yüksek düzeyde yararlanılmaktadır. Ayrıca yüksek bir kırılma indisi bulunması da optik ürünlerin içinde olmasını mümkün kılmaktadır.

Önerilen Yazı » Titanyum Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Geniş açılı kameralar, çeşitli mikroskop mercekleri ve projektörlerde de bulunan germanyum, hastalıkların kimyasal tedavilerinde de başvurulan seçenekler arasındadır. Bazı bakterilerin ortadan kaldırılmasında özgül etkinlik göstermesi olarak da açıklanan sebepten dolayı tercih edilen germanyum, çok nadir bulunmasından dolayı ise kullanım süreçlerinde çok daha dikkatli olunmaktadır.

Önerilen Yazı » Elmas Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

Germanyum Ne İşe Yarar?

Çok farklı kullanım alanlarına sahip olan germanyum, optik ve merceklerle birlikte daha ziyade ışık- elektrik bağlamında farklılık ortaya koymaktadır. Teknolojik cihazların ortaya çıkmasında yüksek güç ve voltaj desteğiyle katkı sunmaktadır. Buna bağlı olarak ortama az ısı yayan ve düşük güç kullanımları bulunduran elementin yarar sağladığı sektörler çeşitlenmektedir. Birçok özelliği bakımından değerlendirildiğinde ise silisyum benzerliği öne çıkan elementin yararlanıldığı alanlar çok geniş yelpazeli olurken kullanım olanakları da her geçen gün çok daha imkanlı hale gelmektedir. Bununla birlikte üretim kaynaklı sorunlar hali hazırda devam ederken çok zor şartlarda bulunması da yaygın kullanım önündeki en büyük engeldir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir