Titanyum Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Titanyum Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Son yıllarda kullanımının genişlemesiyle birlikte çok daha önemli hale gelen maddelerden olan titanyum, işlenmesi oldukça pahalı metaldir. Tarihler 1791 olduğunda İngiliz asıllı kimyacı Reverend William Gregor tarafından ilk olarak ortaya çıkarılmış ve tanımı da yapılmıştır. Ardından çalışmalarına devam eden Alman Martin Heinrich ise Yunan mitolojisinde de var olan Titanlardan ilham alarak elementin ismini titanyum olarak açıklamıştır.

Doğada var olan en sağlam maddelerden kabul edilen elementin kullanım alanları ise endüstriyel anlamda kapsamlıdır. Çeşitli teknik sorunların giderilmesinde de kullanılabileceği gibi aynı zamanda insan dokusu ve kemikleriyle büyük oranda benzerlikler göstermektedir. Bundan dolayı tıp alanında sağlık ürünlerin de de titanyum kullanımı ortaya çıkmaktadır.

Önerilen Yazı » Kobalt Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri, Kullanım Alanları

Titanyum Ne İşe Yarar?

Çok özel bir element olarak kabul edilen titanyum nedir sorusu yanıtlanırken sahip olduğu kimyasal yapı hakkında da bilgi verilebilir. “Ti” olarak sembolize edilen elementin atom numarası 22 olurken ağırlığı ise 47.9’dur. Çok sert bir yapıya sahip olmasının yanında kırılgan elementin rengi ise gümüş beyazıdır. Parlak bir yapıya sahip olan titanyum erime noktası 1660 derecedir. Denizaltı araçlarında ve uzay araçlarında da kullanımı olduğu bilinen elementin kaynama noktası 3287 derece olarak ölçülmüştür.

Karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğimizde hem ısı hem de elektrik iletkenliğinde demirin gerisindedir. Tuz başta olmak üzere asit ve diğer kimyasal bileşiklere karşı ise sağlamlığıyla belirleyici olmaktadır. Fiziksel özellikleri açısından zirkonyum ile birçok yakınlığın sahibi olan titanyum elementi toksik olma özelliği bulundurmaz. Soğuk ya da sıcak presleme yapılabileceği gibi insan vücudu özelinde bir zararı ise bulunmamaktadır.

Bundan dolayı çoğunlukla kemik tedavilerinde de kullanımı vardır. Kâğıt ve plastik sanayi kollarında kullanımı söz konusu olan titanyum aynı zamanda çok daha geniş alanları içeren savunma sanayinde de yararlı olmaktadır. Tüm nesneler için renk üretimi sunan pigmentlerin elde edilmesinde belirleyici olmaktadır. Kurşun ve çinko maddelerine göre çok daha donuk olduğu için matlığını asla kaybetmez.

Titanyum Özellikleri

Uçak ve uzay sanayileri içinde benzersiz faydalar sağlayan masraflı element titanyum özellikleri arasında işlenme zorluğu da gelmektedir. Her ne kadar çok uzun yıllar kullanılabilecek dayanıklılığa sahip olsa da maliyetlerinden dolayı tercih edilme durumu çok daha düşüktür. Buna karşın yüksek bir ısıya sahip hızlı çalışan parçalarda en yararlı elementtir. Çok büyük araçlarda var olabilen titanyum aynı zamanda hijyen açısından da tercih edilmektedir.

Önerilen Yazı » Tungsten Nedir? Kullanım Alanları, Özellikleri Nelerdir?

Titanyum Nerelerde Kullanılır?

Tencere, tava gibi mutfakta kullanılan araçların titanyum içermesiyle çok daha sağlıklı kullanım ortaya çıkarılabilir. Aşınmayan titanyum ürünlerinin ısıya karşı dayanıklılığı yüksek olduğu içinde yanma, kayma, yapışma gibi problemler çıkmamaktadır. Çelik ürünlere oranla yarı yarıya hafif olmasından dolayı da titanyum ürünlerin tercih edilebildiği görülmektedir. Ayrıca havacılık alanında kullanılan Titanyum alaşımları Ti6Al4V ve İnconel718 (Titanyum Nikel alaşımı)’dir. Özellikle uçak motorlarında( gaz türbinleri) türbin kanatları ve motorun koruyucu dış katmanı bu alaşımlardan yapılır.

Titanyum kullanımlarının genel itibariyle düşük seviyelerde kalmasının iki büyük nedeni vardır. Birincisi çok az ülkede rezerve sahiptir. Ayrıca işlenmesinin çok maliyetli olması da kullanımları doğrudan etkilemektedir. Zengin titanyum yatakları denilince akla ilk gelen ülkeler Çin, Hindistan, Güney Afrika, ABD, Kanada, Avustralya, Vietnam olmaktadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir