Bozuk Paraların Kenarları Neden Tırtıklıdır?

 

Madeni halk tabiriyle bozuk paraların geçmişi MÖ 600’lü yıllara kadar dayanıyor. Geçmişte madeni paralar altın ve gümüş gibi değerli madenlerden üretiliyor ve dövülerek şekillendiriliyordu. Zamanla ticaretin gelişmesine bağlı olarak madeni paraya talebin artması, darphanelerin daha hızlı üretim yapmasını zorunlu hale getirdi.

Ancak üretim elle yapıldığı için bu süreçte şekli çok düzgün olmayan düşük kalitede madeni paralar üretildi. Kalpazanlar madeni paraların kenarlarını yontarak değerli madenlerden küçük miktarlarda çalıyordu. Bu durum sahte ve kenarları yontulmuş  paraların fark edilmesini zorlaştırıyordu. Bu sorunun üstesinden gelmek için geliştirilen yöntemlerden biri madeni paraların makineler kullanılarak üretilmesiydi. Böylece şekli çok düzgün dairesel paralar üretmek mümkün oldu. 

Paraların kenarlarının yontulmasını engellemek için ise madeni paralar kenarları tırtıklı ÅŸekilde üretilmeye baÅŸlandı. 1696 yılında İngiltere Kraliyet Darphanesi’nin başına getirilen ünlü fizikçi Isaac Newton (derslerde kullandığımız Newton’un hareket yasalarının mücidi) madeni paralar kırpılarak yapılan sahtecilikle baÅŸa çıkmak için bu yöntemi kullanmıştı. Günümüzde ise madeni paralar deÄŸerli madenlerden yapılmamasına raÄŸmen (çoÄŸunlukla bakır, nikel ve çinko alaşımlarından üretiliyorlar) kullandığımız bazı madeni paraların kenarlarının tırtıklı olmasının sebebi eski yıllardan gelen davranışın günümüze yansımasıdır. 

Önerilen Yazı: Elektrik Tellerindeki Toplar Nedir? Ne İşe Yarar?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bozuk Paraların Kenarları Neden Tırtıklıdır?

0