Kriptoloji Nedir? Ne İşe Yarar?
Kriptoloji Nedir? Ne İşe Yarar?
Kriptoloji çok uzun yüzyıllardır dünya üzerinde geçerliliğini koruyan bir bilim dalıdır. Kelime manasının tam karşılığı “Şifre Bilimi”dir. Kriptoloji ile geçtiğimiz yüzyıllarda genellikle devletlerin gizli meseleleri şifrelenirdi. Derin devlet denilen olgularda büyük kriptoloji teknikleri kullanılarak gizli mesajlar ve parolalar gönderilir, istihbarat faaliyetleri yürütülürdü. Tarihimize baktığımızda kriptolojiyi iyi kullanan kişilerden birisi olarak Osmanlı Devleti’nin son padişahlarından birisi olan II. Abdülhamid’i görüyoruz. Padişahın, İngiltere Kraliyet Ailesi’ne dair pek çok bilgiyi kriptoloji tekniklerini kullanarak mektuplar aracılığıyla İstanbul’a kadar ulaştıran özel ajanlara sahip olduğu biliniyor.
Fakat teknolojinin son yüzyılda çok hızlı ilerlemesi ve küresel dengelerin de buna ayak uydurması kriptoloji biliminin de kendisini yenilemesine mecbur bıraktı. Teknoloji ile şifre biliminin birleşmesi çok müthiş icatlara sebep oldu. Artık büyük finans devleri dahi kriptoloji bilimine ihtiyaç duyuyor. Sanal ortamlarda “key”ler, kısacası “anahtar”lar üretmek zorunda kalan bu sanal finans devleri kriptolojiden faydalanmak zorunda. Yüzlerce dolarlık bilgisayar programları dahi üretseler ve bunun satışını yapmak isteseler şifre bilimine ihtiyaçları var. Kriptoloji ile ürettikleri “serial key” (lisans)ler şirketler için hayat kurtarıcı bir yol izlemeye devam ediyor.
Önerilen Yazı: Bitcoin Nedir? Nasıl Üretilir? Ne İşe Yarar?
Kriptoloji’nin Uzak Geçmişi
Güncel olarak modernliğini korumaya devam eden kriptolojinin geçmişi çok uzun yıllara dayanıyor. Arkeologların yaptığı çalışmalara göre kriptolojinin ilk kullanılmaya başlandığı yerlerden bir tanesi antik Mısır. Bu coğrafyada 4.000 yıl önce bazı rahiplerin bilgileri gizlemek ve saklamak için kriptolojiye başvurdukları okunan duvar yazılarından anlaşıldı. Kimi şifrelenmiş mesajların çözümü güncel teknolojiler ile gerçekleştirilirken 4.000 yıl önce şifrelenmiş bazı mesajlar hala çözülemedi. Bu da aslında şifre biliminin 4.000 yıl önce dahi ne kadar gelişmiş olduğunun büyük bir göstergesi. Çağa ayak uyduran kriptolojinin izlerini çok uzak tarihlerde ararken biraz da yakına gelelim.
Kriptoloji’nin Yakın Tarihi
Kriptoloji bilimini yakın tarihlerde en çok kullanan ülke Nazi Almanyası’dır. Adolf Hitler, pek çok başarısını kriptoloji bilimine borçludur. Riskli ve tehlikeli bölgelerde Nazi Subayları’na gönderdiği kriptoloji ile şifrelenmiş metinlerde normal bir olaydan bahsedercesine çok gizemli hareket planlarını bildiriyordu. Bu sayede metinler yolda özel ajanların eline geçse dahi ajanlar kendilerini açık etmeyerek mesajları nazi subaylarına iletiyorlardı. Daha önemli bir bilgi elde edene kadar kendilerini açık etmek istemiyorlardı. Fakat Hitler kriptoloji sayesinde gizli bilgileri kolay şekilde aktarıyordu.
Önerilen Yazı: SSL Güvenlik Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?
Kriptoloji’nin Bugünü
Bugün ise günümüz şartlarında daha çok kriptoloji bilimi sanal dünya için kullanılmaktadır. Legal veya illegal olan pek çok internet işlemi kriptoloji üzerinden yapılmaya mecburdur. Bundan kaynaklı olarak kriptoloji bilimi sürekli olarak kendi içerisinde kendini yenilemekte ve hızla gelişen küresel dünyaya ayak uydurmaya çalışmaktadır. Devletlerin ve devlet düzeyine erişmiş şirketlerin korucuyusu rolünde olan kriptoloji bilimi pek çok ülkenin özel servislerinde ajanlara eğitim olarak sunulmaktadır.