Daisugi Tekniği: Japonların Ağaç Kesmeden Odun Üretmesi
Daisugi Tekniği: Ağaç Kesmeden Odun Üretmek
Başlığı okuyunca ağaç kesmeden nasıl odun üretilecek diye düşünebilirsiniz. Bizlerde bu tekniği öğrendiğimizde böyle olabilir mi? diye söyledik ama Japonların yaptığı bu teknikle gerçekten de ağaç kesmeden odun üretiliyor. Buna da Daisugi ismini vermişler. Bu ifade Japonca’da “Sürdürülebilir ormancılık” anlamını taşıyor. Gelin beraber bu tekniği okuyalım.
Japonlar tarafından yaklaşık 800 yıldır devam ettirilen bu teknik aslında Japonya’nın coğrafi durumundan dolayı gelmiş. Japonya’nın yaklaşık 100 milyonluk nüfusu var ama buna karşı ormanlık alanları çok az. İstatistiklere göre toprak bakımından Japonya yaklaşık 378 bin metrekarelik bir alana sahip bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.
Bunun için yüzlerce yıl önce eski Japonlar, asırlarca yaşayabilecek ve bina, ibadet yeri vb. yerleri yaparken rahat kullanılacak bir ağaç tipini araştırmaya başlamışlar. Yaptıkları aşılama çalışmalarıyla “Japon Sediri” ağaçlarını ortaya çıkarmışlar. Bu ağaçların en önemli özelliği ise tek seferde dikilebilmesi ve sonrasında meyve ağaçları gibi meyve yerine bir ağacın gövdesi gibi bir yapıya sahip dallar meydana getiriyor. Bu dallarda ağaç gövdesini keser gibi kesilerek, kereste üretiliyor. Ana gövdeye ise dokunulmuyor ve bu ağaç sonraki senelerde yine aynı şekilde dallar vererek ağacı kesmeden üstünde meyve toplar gibi odun toplanmasını sağlıyorlar.
İşte bu tekniğe Japonlar, Daisugi ismini vermişler ve böylelikle kereste için bu ağaçları kullanarak diğer ağaçların kesilmesinin önüne geçmişler. Japon Sediri adı verilen bu ağaçlar, yapılan aşılama çalışmalarıyla düz ve sağlam yapıda gövdeler veriyor. Üst tarafta resmini koyduğumuz bu ağaçlar görünüş itibariyle de güzel ve hoş duruyor. Elbette bu tekniği bilen insanlar ve yetkililer vardır ama ülkemizde bu tekniği deneyerek kereste üretimi için uygun alanlara Japon Sediri ağaçları dikilebilir.
Önerilen Yazı: Elektrik Tellerindeki Kırmızı Toplar Nedir? Ne İşe Yarar?
Kaynak: https://dailyhealthpost.com/daisugi-japan-forestry-technique-high-grade-lumber/