Kanser Nedir? Neden Oluşur? Belirtileri, Korunma Yolları Nelerdir?

Kanser Nedir?

Kanser, insan vücudunun herhangi bir yerinde hücre bağlantısıyla başlayabilen hastalık olan kanser, çevre dokulara yayılarak ölümcül sonuçlar getirebilir. Genel anlamda ifade etmek gerekirse düzensiz bir şekilde büyüyebilmesi söz konusu olan ve doğal gelişimleri olumsuz etkileyen doku bozukluklarının genel tanımlamasıdır. Çeşitleri var olmakla birlikte kanserin tam anlamıyla vücut içinde bir bozulma süreci başlatacağı da bilinmektedir. Ekstra ortaya çıkan yumrular olabileceği gibi çok farklı şekillerde görülme olasılığı vardır.

Kanser Çeşitleri Nelerdir?

Erkeklerde ya da kadınlarda ortaya çıkabilecek kanser çeşitlerinde ayrım yapılabilir. Rahim kanseri, Rahim ağzı kanseri ve meme kanseri kadınlarda görülürken prostat kanseri ise erkeklerde ortaya çıkar. Bunların haricinde mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, akciğer kanseri de en yaygın görülen çeşitlerindendir. Olası kanser teşhisi sonrasında ise türe göre yapılacaklar farklılık gösterebilir. Bununla birlikte kanser belirtilerine göre de kanser çeşitleri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kişinin kanser çeşitlerine yakalanması hem çevresel hem de kalıtımsal faktörlerle açıklanabilir. Bununla birlikte çok sık bir şekilde belirtilerin hissedilmesi durumunda ise mutlak surette testler için doktora başvurulması gerekir. Kanser belirtileri bilhassa erken teşhis sonrasında çok daha kolay tedaviyle kişinin kurtulmasını sağlamasıyla belirleyicidir. Bundan dolayı belirtilerden birden fazlasının aynı anda kişide hissedilmesi halinde test yaptırılması tavsiye edilir.

Kanserlere yakalanma durumu 50 yaşın üstünde çok daha yüksek olurken aynı zamanda yapılan araştırmalarla sarışınlarla görülme ihtimali de yüksektir. Prostat kanseri erkeklerde görülürken meme kanseri ise daha ziyade kadınlarda ortaya çıkar. Kanser belirtileri deyince ilk sırada biyolojik risk faktörleri gelir. Çok hızlı bir şekilde kilo kayıplarının bulunması da bazı kanser türlerinin ilk belirtisidir. Aniden birkaç kilo verilmesi ve iştahsızlık durumları da mide, pankreas ya da akciğer kanseri habercisi olabilmektedir. Kanser hastalarında en sık görülen belirtilerin başında ateşlenme durumu gelir. Ayrıca buna bağlı olarak kişide halsizlik durumlarının oluşması da mide ya da kalın bağırsak kanser çeşidinin belirtisi olabilir. Kemik ya da testis bölümlerindeki tümörler ise kişide şiddetli ağrıda yapabilmektedir. Bununla birlikte meme bölümlerinde hissedilen kitleler ise meme kanserinin belirtisi olarak tanımlanabilir.

Önerilen Yazı » Radyum Nedir? Özellikleri Nelerdir? Zararları ve Kullanım Alanları

Kanser belirtileri arasında ciltte beliren değişimlerde önem taşır. Bilhassa cilt kanseriyle ilgili sarılık ya da koyuluk durumlarında mutlaka uzman doktorlara gidilmesi gerekir. Ciltte kaşıntıyla gelen kızarıklık halleri de belirtilerden birkaçıdır. Kanserin daha çok erken dönemlerinde görülen ani kanama halleri de belirtilerdendir. Dışkıda kan görülme durumlarında kalın bağırsak kanseri olabileceği gibi idrarda kan olması ise idrar torbası kanseri belirtilerinden olabilir. Rahim ve rahim ağzı kanser belirtileri içinde kanama önemlidir. Öksürük ve horlama gibi çok sıradan görülen durumlar dahi kanser belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bundan dolayı telaş yapmadan belirli aralıkla testler yaptırılması, belirtilerin ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi de erken teşhisin kazanımlarını beraberinde getirecektir.

Dünya da yaklaşık altı kişiden birinin ölümüne sebep olan kanser hastalığı konusunda insanların bilinçlenmesi oldukça önemlidir. Gelişen teknolojiyle beraber kanser birçok kişide tedavi edilebilir hale gelmiştir. Kanser tedavisinde erken teşhis oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden kanser belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve düzenli aralıklarla doktora gitmek kanser olma riskini en aza indirgeyecektir.

Kanser belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de yaygın olarak rastlanan belirtiler de vardır. Yaygın olarak rastlanan kanser belirtileri şu şekildedir:

  • Aniden beliren iştahsızlık durumu ve aşırı kilo kaybı
  • Müdahale edilmesine rağmen geçmeyen şiddetli ateş
  • Sürekli devam eden yorgunluk hali
  • Vücuda darbe alınmamasına karşın meydana gelen kanamalar
  • Ciltte meydana gelen yaraların geç iyileşmeye başlaması
  • Yutkunmada güçlük ve ses kısılması
  • İdrarda veya dışkıda bulunan kan
  • Sebebi bilinmeyen ve uzun süre devam eden ağrılar
  • Vücutta oluşan anlamsız şişlikler

Yukarıda sıralanan belirtilerin sizde bulunuyor olması kesin olarak kanser olduğunuzun bir göstergesi değildir. Kesin teşhis için doktora gidilmelidir. Eğer bu belirtilerin çoğu siz de bulunuyorsa bir doktora görünmeniz faydalı olacaktır.

Kanser belirtilerini bilmek kadar kanser hastalığını anlamak da büyük önem arz eder. Kanserle ilgili terimleri bilmek kanser hastalığını daha iyi anlamanıza olanak sağlar.

Önerilen Yazı » Aziz Sancar Kimdir? Hayatı, Eserleri Nelerdir?

Tümör Nedir?

Tümör kanser alanında sıkça karşılaşılan bir terimdir. Kanser oluşmasında tümör veya büyüme olarak adlandırılan kitleler etkilidir. Her kitle kansere sebep olacak diye bir şey söz konusu değildir. Doktorlar vücutta oluşan kitleden bir parça alırlar ve bu parça incelenir. “İyi huylu” olarak adlandırılan kitleler kanser bulunmayan kitlelerdir. Kanser bulunduran kitleler ise “kötü huylu” olarak adlandırılırlar.

Ancak tümör oluşumu olmayan kanser türleri de bulunmaktadır. Lösemi yani kan kanseri bu kanser türlerinin en yaygın olanıdır.

Kanser Evresi Nedir?

Kanser hastalığının farklı evreleri bulunmaktadır. Kanserin yayılma seviyesi kanserin evresini belirleyen etkendir. Kanserin hangi evrede olduğunun bilinmesi, kanser üzerinde uygulanacak tedavinin seçilmesi aşamasında oldukça önemlidir. Vücudunda kanser belirtileri hisseden hastalar aksatmadan doktora giderse kanser fazla ilerlemeden erken teşhis konularak tedavisine başlanabilir.

Kanser evresini belirlemek için kullanılan yöntem, kanserin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Kanserin 1. veya 2. evrede olması kanserin henüz fazla yayılmadığının göstergesidir. 4. evre ise kanserin en şiddetli olduğu evredir. Kanser hastalığı riskinizi en aza indirgemek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır.

Kanserden Korunma Yolları

  • İdeal kilonuzda kalmak çok önemlidir. Fazla kilo problemi sadece kansere değil birçok hastalığa da yol açabilir.
  • Tek yönlü beslenme biçiminden uzak durulmalıdır. Gün içerisinde tüm besinlerinden azar azar tüketmek vücut açısından oldukça faydalıdır.
  • Fazla şeker tüketimi birçok sağlık sorununa yol açabileceği için şeker tüketimini abartmamak gerekir.
  • Sigara ve alkol tüketiminden elinizden geldiğince kaçınmalısınız. Bunun yerine gün içerisinde vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını mutlaka tüketmelisiniz.
  • Spor yapmak da vücut direncinizi arttırıp daha sağlıklı bir birey olmanızı sağlayacaktır. Kısacası sağlıklı yaşam tarzını gündelik hayatınızda benimserseniz kanser olma riskinizi azaltmış olursunuz.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir