Sabit Disk (Harddisk) Nedir? Nasıl Çalışır?

Sabit Disk (Harddisk) Nedir?

Bilgisayar temel bileşenleri arasında yer alan sabit disk diğer adlarıyla hard disk veya hard drive yapısal olarak diğer bileşenlerden farklılık gösterirler. Sabit diskler için basit bir tanım yaparsak; büyük boyutlardaki verilerimizi, bilgilerimizi uzun süreli saklamak için kullandığımız ve onları depoladığımız yerler olarak belirtebiliriz. Bu özellikleri sayesinde bilgisayarın en önemli parçalarından birisi olmaktadırlar.

Bilgisayar çalışırken işlenmekte olan veriler ve çalışmakta olan dosyalar RAM (Random Access Memory-Rasgele Erişimli Hafıza) içinde saklanır ve burada işlem görür. RAM’ler sistemin çalışma hızına uyumlu olarak çalışır. RAM’ler üzerinde içeriği değiştirilebilen (yazılabilen) yongalar bulundurur ve bu sistem tamamen elektrik akımı ile çalışır. Bilgisayarı kapattığınızda ya da bir elektrik kesintisi olduğunda RAM yongasındaki bilgiler kaybolacaktır. Bu nedenle bilgilerin kalıcı olarak saklanabilmesi için “manyetik” bir ortam olan sabit diskler kullanılır.

Önerilen Yazı » RAM Nedir? Ne İşe Yarar?

Sabit Disk Nasıl Çalışır?

Bilgisayarın temel bileşenlerinden birisi olan sabit diskler mekanik bir donanım olmasından ötürü, diğer bileşenlere göre yavaş çalışmaktadır. Motora enerji sağlayan enerji bağlantısı ve en son disk içindeki hassas hava dengesini ayarlayan hava filtresi bulunmaktadır. Bütün sabit sürücüler özel bir motor tarafından kontrol edilen kolların üzerinde yer alan okuma/yazma başlıkları ve manyetik malzeme ile kaplı alüminyumdan yapılmış plaklardan oluşur. Kolların ucundaki iki küçük okuma/yazma kafası, bu plakalar üzerinde okuma ve yazma işlemleri gerçekleştirir.

Plakalar dakikada 3.500 ile 15.000 devirle dönerler ve devir hızı RPM olarak ifade edilir. Plakalar ile kafalar arasındaki boşluk uçuş yüksekliği olarak ifade edilir ve bu yükseklik, bir parmak izinin kalınlığından bile daha azdır. Okuma/yazma başlıkları diske ne kadar yaklaşırsa bilgi sürücüye o kadar yoğun depolanır. 

Sabit disk biriminde aşağıdaki elemanlar bulunmaktadır;

  • Disk kasasını bilgisayar içerisine monte etmede kullanılan vida delikleri,
  • Sabit disk kapağının montaj delikleri,
  • Manyetik plakalar ve plakaların dönüşünü sağlayan devir merkezi,
  • Kolların ve plakaların hareketini sağlayan hareket motoru,
  • Hakaret kolları ve bunların ucunda yer alan okuma yazma kafaları,
  • Verilerin aktarıldığı şerit kablo ve SATA arayüz bağlantısı,

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir