Arabalar Geçtikçe Yollar Elektrik Üretecek!
Yollara güneş panelleri koyma, sürtünme ile elektrik üretme fikirleri hep söylenmiştir. Bunlardan birisi de İngiltere’deki araştırmacılardan geldi. İngiltere bazı yollarda akan trafikten elektrik üretmeye başlayacak. Lancaster Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yolların yüzeyine titreşimle enerji üreten sistemler gömmeyi düşünüyor. Bunun içinde piezoelektrik özellikli seramiklerden yol yapmayı planlıyor.
Piezoelektrik özellik, bazı malzemelere uygulanan mekanik basınç sonucunda, malzemenin elektrik alan yada elektrik potansiyel değiştirme yeteneğidir. Bu etki, malzemenin içindeki polarizasyon yoğunluğundaki değişmeyle doğrudan alakalıdır. Eğer malzeme kısa devre değilse, uygulanan yükleme ve gerilme, malzemede bir voltaj meydana getirir.
Yaptıkları sistemi simüle ettiklerinde normal bir trafik yoğunluğunda yani yaklaşım 2000 aracın geçtiği bir yolda ortalama 1.5 megawatt enerji geri kazanbileceklerini gördüler. Bu enerjinin değeri ise 3000 sokak lambası için harcanan enerjiye eşit olduğu söylendi. Ayrıca yapılan sistemle beraber işletme maliyeti, sokak lambaları için harcanan maliyetin sadece %20 olduğu da belirtildi.
Geliştirdikleri malzemeler fiziksel kuvvetlere karşı dayanıklı olduğu gibi üzerine uygulanan kuvvetle elektrik üretebiliyor. Geliştirilen seramik yapılı sistemin sokak lambaları, trafik ışıkları ve elektrikli araç şarj noktalarının yanı sıra trafik izleme kameralarına da enerji sağlayacak. Yapılan çalışmanın sadece İngiltere ile kalmayacağı, Avrupa Birliği ülkelerine dağılacağı da açıklandı.