Profibus DP Haberleşmesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Profibus Haberleşmesi
Profibus, EN50170 (uluslar arasi standart) tarafından desteklenen, üretim ve proses otomasyonunda kullanılan haberleşme protokolüdür. Profibus ara yüzü prosesler, üretim otomasyonu ve bina otomasyonu konusunda geniş bir uygulamaya izin veren tedarikçi bağımsız bir ağ standardıdır. Özel bir arabirime ihtiyaç duymadan farklı üreticilerin cihazları arasında haberleşmeyi sağlayan Profibus (Proses, üreticiden bağımsız açık saha protokolüdür. Hızlı veri alışverişi sağlar. Böylelikle yüksek hız gerektiren kritik uygulamalar ve karmaşık yapıdaki haberleşme işlerinde yaygın olarak tercih edilirler.
Geniş ölçekli üretim ve proses otomasyonu için tasarlanmıştır. Bu protokolde cihazların değiştirilebilmesi mümkündür. Profibus’ta her bir bus bölümüne 32, toplamda 126 katılımcı bağlanabilir. Çevre birimleri slave’ler ve saha elemanları çalışma esnasında takıp çıkarılabilir özelliktedir. 2 damarlı blendajlı kablo veya optik iletkenler yardımıyla veri transferi gerçekleştirilir. Profibus, kullanım alanına ve tipine göre, 3 farklı haberleşme protokolleri (DP-PA-FMS) sunar. Fabrika sahasındaki PLC’lerin birbirleriyle, uzak I/O aygıtları, aktüatörlerle hızlı ve güvenilir bir şekilde haberleşmesini sağlar ve fabrika otomasyonunda çok tercih edilir. Profibus, yüksek hızlı, kritik uygulamalarda ve kompleks haberleşme işlerinde tercih edilir.
Modbus haberleşme protokolüne göre daha hızlı ve daha uzun mesafelerde çalışabilmektedir.
Profibus türleri; DP ve PA.
Önerilen Yazı: Modbus Haberleşmesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Profibus DP Haberleşmesi
Profibus DP (DP-Decentralized Periphery/Dağıtılmış Çevre): Fiziksel yapı olarak RS485 veya fiber optik alt yapısını kullanan Profibus DP, en çok kullanılan haberleşme tipidir. Hız, etkinlik ve düşük bağlantı maliyeti özellikleri sebebiyle tercih edilir. Merkezi dağıtılmış cihazlarla ve akıllı saha cihazları ile haberleşme sağlanabilir. Fabrika otomasyonunda kullanılır, sensör ve servo motor gibi aygıtları bir merkez üzerinden kontrol etmek için kullanılır. Profibus Slave içeren uygulamaların çoğu Profibus DP’yi kullanmaktadır.
Profibus PA; Özellikle tehlikeli alanlarda ölçme cihazlarının izlenmesi için kullanılır.
Profibus DP Özellikleri :
- Her bir bus bölümüne 32, toplam 126 cihaz bağlanabilir. Eğer bir hatta 32 den fazla cihaz birbirleriyle profibus aracılığıyla bağlanacaksa 32.cihazdan sonra Repeater (RS485) kullanılır. Ve bu 32 cihazlık kısıma bölüm denir. Repeater ile 2 bölüm birbirine bağlanır.
- Çevre birimleri slave’ler ve saha elemanları (sensör, motor) çalışma esnasında takılıp çıkarılabilir.
- Veri transferi iki damarlı blendajlı kablo veya optik iletkenler ile yapılır ve DB-9 konnektörü kullanılır. Kablonun her iki ucuda topraklanmalıdır, blendaj toprak kablosunun yanlızca bir ucu topraklanırsa, diğer uc yüksek frekanslar için anten görevi yaparak gürültüyü toplar.
- Veri iletim mesafesi elektrik kabloları ile 12 km , optik kablolar ile 23.8 km kadar olabilir.
- Profibus kabloları bağlanırken ilk ve son cihazın DB-9 konnektörü “ON” diğer cihazların konnektörleri “OFF” pozisyona alınır. Tek kablo olmasıyla bağlantılı.