Radar Nedir? Nasıl Çalışır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Radar Nedir?

Cisimlerin büyüklüklerini konumlarını ve hangi yörüngeden geldiğini ortaya çıkartan radarlar “Radio Detection and Ranging” kelimelerin bir araya getirilerek oluşturdukları ilk harflerinden türetilmiştir. Çevreye salgıladıkları radyo sinyallerin kendilerine geri gelmesiyle tespitler sağlayan radarlar günümüzde otoyollarda, askeri alanlarda, dünya yörüngelerinde ve onlarca farklı malzemelerde kullanılmaktadır.

Bunların kullanım amaçları dışarıdan gelen tehditleri oluşumunu engellemek veya önceden belirlenmiş olan bir konumda neler olduğu hakkında tespitlerin yapılmasında kullanımları yaygınlık göstermektedir. Gelişmekte olan teknolojiden yararlanan Radarlar uçak sistemlerinde de yaygın şekilde kullanılmaktadır. Havaalanlarında bulunan radyo sinyalleri sayesinde uçaklara bilgi gönderilerek nereye iniş yapacakları veya nerede oldukları hakkında bilgi verebiliyor. Buda pilotların kolaylıkla yerlerini bulmalarına olanak tanıyor.

Okuyabilirsiniz » GPS Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Radar Çalışma Prensibi Nasıl İşliyor?

Elektromanyetik sinyal darbelerinden oluşan radyo sinyalleri sürekli olarak karşı tarafa kızıl ötesi renklerle gönderilmektedir. İnsanlar tarafından görülmesi imkansız sadece özel üretilmiş olan gözlük gibi aparatların kullanım esnasında cihazlarda bulunan sinyaller görülebilmektedir. Karşı tarafa gönderilen darbe sinyalleri istenilen konuma ulaştıktan sonra geri dönerek işlem sağlamış olduğu gövdeye geri yansıma yapmaktadır.

Sistemde oluşan veri kayıtların düzenli biçimde algılanabilmesi adına önceden gönderilen sinyallerin ne kadar hızla ve yoğunlukla geri döndüğü aşama test edilmektedir.  Buna göre karşıda bulunan cihazın hangi boyutta ve tipte olduğu hakkında detaylı bilgiler elde edilerek ana cihazın ekranında karşımıza çıkıyor. Yani kısacası gönderilen parametreler doğrultusunda tespit edilen cihazın özellikleri belirlenebiliyor. Aynı şekilde gönderilen sinyalleri algılayan maddeler belli bir yoğunluğa sahip olmaları şartı bulunmaktadır. Bu düzeyde bulunan verilere ise eşik değeri denilmektedir.

Radarların Kullanım Alanları

Radarlar kullandıkları alanlara göre imalatları gerçekleştirildiği için gönderim sağlamış oldukları sinyal türleri de değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin sivil ve askeri alanlarda kullanılan cihazlar hava trafik kontrolünün sağlanması, Navigasyon, hava durumu radarları, trafik yönetim sistemleri, güvenlik, araçlar ve hız sensörleri gibi onlarca farklı alanlarda kullanımları gerçekleştirilebiliyor.  

Okuyabilirsiniz » Periskop Nedir? Ne İşe Yarar?

Askeri alanlarda ise gözetleme, gözlem, hedef sınıflandırma, balistik tanımlama, erken uyarı, hava saldırı uyarları gibi önemli algıları oluşturan hayati değer taşıyan bölümlerde kullanımları yaygındır. Özellikle de askeri alanlarda sık olarak başvurulmasındaki temel sebep dışarıdan gelecek olan hava saldırıların önceden teyit edilebilmesi ve ülkenin savunma sistemleri devreye sokularak yere teması engellenecek şekilde havada imha işlemlerin yapılmasında önemli rol oynamaktadırlar.

En Yaygın Kullanılan Radar Tipleri

Dünya genelinde en çok kullanılmakta olan radar tipleri darbe sinyallerini gönderen ve sürekli sinyal gönderip alan tiplerdir. Darbe radarlarına yukarıda vermiş olduğumuz örnekleri kapsayacak şekilde öne çıkartabiliriz. Bunlar karşıdan gelen hedef sinyallerin tespiti esnasında veya hangi tip ve biçimde olduğu bilgilerini bizlere teyit eden antenlerdir. Gönderilen sinyaller geri alındığı için bilgiler sistem üzerine belli bir saniye biçimi ile kayıt edilmektedir. Örneğin dalgalar 1 Mikro saniye de 300 metre yol alabilmektedirler. Antenlerden gönderilmekte olan dalgaların 2 Mikro saniyede geri yansıtılması sonucunda karşıda gelen hedefin 300 Metre yaklaştığını bildirmektedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir