Deep Web Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Deep Web Nedir?

Bazen bir bilim kurgu film sahnesinde, bazen bir haber de bu ifade ile karşı karşıya kalırız. Hatta son birkaç yıldır internet özelinde popüler olan konulardan bir tanesi olmayı başaran Deep Web birçok yönden değerlendirilebilirken çoğunlukla yanlış anlaşılmalara da sebep olmaktadır. Bundan dolayı oldukça riskli ya da çok tehlikeli olarak da algılanan bu durumun ne olduğunun ve ne olmadığının tam olarak açıklamak gerekli hale gelmiştir. Bizlerde bu yazımızda Deep Web kavramını araştırarak yazdık. Başlamadan önce kısaca değinelim. İnsanların birçoğunun Deep Web dediği, Türkçe olarak Derin İnternet olarak da tanımlanan bu durum aslında gizli sitelerin tümünün ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Günümüzde normal olarak ulaştığımız internet sonuçlarından daha çok ulaşamadığımız sonuçlar vardır…

Deep Web Ne Anlama Gelir?

Bilindiği gibi sık kullanılan arama motorları denilince aklımıza Google gelmektedir. Bununla birlikte çeşitli arama motorları da vardır. Bunlar Bing, Yahoo ve Yandex gibi arama motorlarıdır. Bir şey aramak istediğimiz bu arama motorları üzerinden aramalar yaparız. Gün de milyonlarca arama işlemi bu arama motorları ile yapılmaktadır. Fark ettiyseniz bazı sitelere giriş izni verilmediğini veya kapalı olarak gözüktüğünü görürüz. Çünkü bazı aramalarda çeşitli web sitelerine ulaşılması engellenmektedir. Arama motorları üzerinden ulaşılması mümkün olmayan bu sitelerin açılabilmesi için kullanılacak yöntemin adı deep web olarak ortaya çıkmaktadır.

Önerilen Yazı: Açık Kaynak Kod Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yazılır?

Deep Web Ne İşe Yarar?

Kullanılagelen arama motorlarıyla yapılacak işlemlerde erişim sorunu bulunan internet sitelerine girilebilmesi için deep web kullanılmaktadır. Herkes tarafından bulunması söz konusu olmayan içeriklerin yayınlandığı bir alandır. Bundan dolayı riskli boyutunun olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Deep web nedir sorusuna cevap çok farklı şekillerde verilebilir. Çünkü bu şekilde yapılacak işlemler neticesinde çok tehlikeli boyutlarla karşı karşıya kalınması da ihtimal dahilindedir. Uyuşturucu satışının yapıldığı alanlarla silah satışları, insanlık dışı olaylar ve sahte diploma, sahte kimlik, sahte pasaport medya görünümleriyle karşılaşılabilir.

İnsanlıktan uzak yamyamlıklardan tecavüz, saldırı ve tüm suçlarla kiralık katillere rastlanılabilir. Ancak Dark web olarak tanımlanan bu bölümün dışında da Deep Web alanı bulunmaktadır. Genellikle yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi Darknet olarak bilinen kötü-olumsuz durumlarının tamamının Deep Web olarak tanımlanmasıdır. Aslında bu bölüm yalnızca bir kısım olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında çoğunlukla Brightnet olarak da isimlendirilen bir başka bölümde mevcuttur. Çok daha gizli bilgilerin yayılmasının sağlandığı bu bölüme en iyi örnek ise kuşkusuz ki Wikileaks belgeleri olmaktadır. Buna bağlı olarak deep web katmanlı yapılardan oluşmaktadır.

Önerilen Yazı: Python Programlama Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Deep Web Özellikleri

Son derece gizli olarak tanımlanan içeriklerin ortaya çıkmasında kullanılabileceği gibi hemen hemen her kurum tarafından riskli olarak tanımlanan bilgilerin ulaşılmasında da tercih edilmektedir. Devletler tarafından riskli, tehlikeli ya da şüpheli olarak tanımı yapılmış tüm unsurlara bu sistemle erişilebilir. İçeriğinin birçok kere tanımlanması güç olan belgelerin bulunduğu alanın boyutu hakkında ise tam olarak bir belirsizlik hakimdir. Çünkü ne kadarlık bir alandan bahsedildiği, gücü ve buna bağlı olarak yapılabileceklerin tamamı hakkında kesin ifadelere sahip olunması söz konusu değildir. Arama işlemlerinin tamamının %98’lik dilimi Google tarafından yapıldığı için özellikli bu şekilde riskli olarak kabul edilen ve engellerin belgelerin bulunmasında Deep Web özellikleri kullanılmaktadır. Tam anlamıyla bilinmezliklerle dolu olan yapı içerisinde nelerle karşılaşacağı ise tam bir muamma olmaktadır.  

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir