Addison Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Addison Hastalığı Nedir?

Günümüzde yaygın görülen Addison hastalığı, böbrek üstü bezlerin eksik hormon üretmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Birçok farklı belirtisi var olurken her insanda görülme olasılığı da söz konusudur. Böbrek üstü bezleri olarak bilinen hayati öneme sahip parçaların etkisi büyüktür. Böbreklerin düzenli çalışması ve bağışıklık sisteminin güçlü yapısının korunması bunlara bağlıdır. Olabilecek en ufak bir hasar halinde vücut işleyişi zarar görür. Peki, Addison hastalığı nedenleri nelerdir?

Addison Nedenleri

Oluşacak kimyasal tepkimeler sonucundaki salgılanan enzimlerin vücuda etkisi yüksektir. Herhangi bir hata ya da yetersizlik halinde bağışıklık sisteminin bozulma ihtimali yüksektir. Bu halde ortaya çıkan Addison hastalığı, ciddi bir şekilde tedavi gerektirir. İlerleyen süreçlerde böbrek üstü bezlerinin tüm katmanlarında hastalığın yayılma durumu ise telafisi imkânsız durumları ortaya çıkarabilmektedir. Kabuk hasarı hali olarak da açıklanan hastalığın birçok farklı noktada kendisini göstermesi de mümkündür.

Önerilen Yazı: Hemanjiom Nedir? Neden Oluşur? Belirtileri, Tedavisi

Addison Belirtileri Nelerdir?

Kişinin kronik şekilde kendisini yorgun hissetmesi ve devam eden kas ağrıları temel belirtilerindendir. Halsiz ve güçsüz olunmasıyla birlikte iştahsızlık meydana gelir. Sonrasında ise kilo kaybı başlar. Sindirim sorunlarının da baş gösterdiği hastalık sürecinde kişinin depresyon, stres, sinirlilik hali gibi psikolojik durumları da belirir. Sıcak-soğuk durumlarına karşı daha hassas olunması ve deride görülen kararmalarda Addison belirtileri arasındadır. Kortizol seviyesinde belirgin azalmaya bağlı olarak kişinin devamlı yüksek stresli yaşaması da belirleyici durumların başında gelir. Psikolojik birçok durumun nedeni olarak Addison hastalığı teşhisi de konulmaktadır. Bununla birlikte mutlak surette doktor kontrolü şarttır.

Addison Korunma Yolları

Hastalıkla ilgili olarak korunma yollarının başında diyet gelir. Genetik olarak da kendisini göstermesinden ötürü ailede bu hastalığa sahip kişilerin periyodik olarak testlerden geçmesi önerilir. Bu sayede erken teşhis ve tedavi durumlarının olması söz konusudur. Potasyum ve sodyum alımlarına dikkat edilmesi de korunma yollarındandır. Vücudun işlevselliğinin korunması adına ise günlük 2.5 litreden az olmayacak şekilde su tüketilebilir. Bu sayede böbrek üstü bezlerinin çalışmasında rahatlama gerçekleşir.

Addison Hastalığı Tedavisi

Tedavi süreçlerinden önce hastalığın nasıl ve neyden dolayı ortaya çıktığına bakılır. Hormonlarda düzensizlik halinin görülmesi için testler uygulanır. Kan şekeri ve böbrek üstü bezlerinin çalışırlık durumu görülür, elektrolit dengesi hakkında da tespit yapılır.  Var olan eksik hormonlarının dengelenmesiyle süreç başlatılır. Hormon takviyeleriyle böbrek üstü bezleri desteklenir. İlaç tedavisiyle gerekli müdahaleler yapılırken kullanım durumlarına da azami özen gösterilmelidir. Addison hastalığı her ne kadar büyük bir ciddiyet istese de eksik hormonlara göre yapılacak takviyeyle sorun olmaktan çıkarılır. Hastaların hemen hepsi için ayakta tedavi yeterlidir. Eksiksiz bir şekilde ilaçların kullanımıyla günlük yaşamda sorun yaşanmaz. Ancak tek bir doz alımı dahi yapılmazsa kişinin problem yaşama ihtimali yüksektir. Vücut tarafından bazı hormonların üretilmesinin eksik kalmasıyla beliren Addison için devamlı ilaç alımı da söz konusudur.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir