Drone Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Drone Nedir?

Teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan araçlardan olan drone, kelime kökeni itibariyle “erkek arı” anlamına gelmektedir. Çok farklı amaçlarla kullanımı söz konusu olurken insansız hava aracı olarak yararlanılmaktadır. Özellikle askeri alanda kullanımı çok daha yaygın olan teknik özellikleri gelişmiş drone modelleri var olurken Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerde geliştirilmeye de devam edilmektedir. Çok daha kusursuz bir performans elde edilmesi için maddi anlamda da yeterliliklerin gerektiği drone kullanım eğitimleri de verilmektedir.

Drone Ne İşe Yarar? Kullanımı Nasıldır?

Geniş kapsamlı olaylarla birlikte spor organizasyonları kültürel faaliyetler veya habercilik alanlarında da kullanılabilir olan drone çeşitleri yönüyle ayrılmaktadır. Profesyonelliğin ön planda tutulduğu drone yapıları itibariyle çok daha büyük olurken aynı zamanda özellikleriyle de gelişmiştir. Futbol, Amerikan Futbolu, Tenis gibi açık havalarda oynanan spor dallarında drone kullanımı sayesinde çok daha farklı çekimler elde edilebilir.

Bununla birlikte yaz, kış olimpiyatları içinde faydalanılan drone ürünlerinin show dünyası içinde oldukça cazip olduğu söylenebilir. Askeri faaliyetlerin dışında seyahat ve gezilerde de görülmesi istenen eşsiz manzaraların drone ile çekimi yapılabilir. Hobi amaçlı kullanılabilir olan çok daha az özellikli drone ürünleriyle basit işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkün olurken ilerleyen yıllarda sağlık, eğitim, kargo faaliyetlerinde de kullanılacağı şimdiden ifade edilmektedir.

Drone Nasıl Çalışır?

Sabit bir açı içeren insansız hava araçlarının ana gövdesinin her bir ucunda motorlar vardır. Üzerinde yer alan pervanenin döndürülmesi bu motorlarla mümkün olur. Belirli bir süre içinde havalanma sağlanırken farklı yönlere döndürülmesi de kumandayla yapılmaktadır. Şarj edilmesiyle kullanıma başlanan drone inişleri de kolaylıkla yapılabilmektedir. Üst bölümde bulunan pervanelerde ise toplamda dört tanedir.

Önerilen Yazı: 555 Entegresi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

İki tanesini saat yönünde, diğer iki tanesini saat yönünün tersinde dönmeye başlamaktadır. Pervane dönüş hızlarının değişmesiyle drone dönüşleri gerçekleşir. ESC tarafından motorların güç ayarların kontrolü yapılırken yük taşıma imkânı da vardır. Drone nasıl çalışır sorusuyla birbirinden çok farklı modellerin var olması da özelliklerindeki ayrımları beraberinde getirmektedir. Hayati konularda da yardımcı olan hava araçlarının birçok farklı sektörün vazgeçilmezleri olması da çok uzun sürmedi.

Drone Özellikleri

ARDrone benzeri çeşitlerinde tüm işlemler WİFİ üzerinden sağlanmaktadır. Uzaktan kumanda aracılığıyla kontrolü yapılırken son derece hassas bir yapıdadır. Şarjının ayarlanmasıyla çok yüksek mesafelere çıkabilecek drone özellikleri itibariyle bir hayli gelişmiştir. Farklı yerlerin görüntüleri kesintisiz bir şekilde kaydedilebilir, titreşim olmaksızın uzun süreli çalıştırılabilir. Bununla birlikte havada çekim özelliğine sahip olan insansız hava araçlarının kullanımlarında askeri istihbaratta yararlanmaktadır. Çok daha az sesli olan modellerin kullanımı da fark edilmesini geciktirmektedir. Bununla birlikte son olarak geliştirilen teknolojiyle birlikte drone kullanımı farklılık kazanacaktır. İnternetsiz olan bölgelerin drone sayesinde internet erişiminin sağlanması da Zuckerbeg ekibi tarafından geliştirilen bir projedir. Bu sayede internetin çekme ihtimali olmayan çok farklı alanlarında drone kullanımı bir modem görevi görecek şekilde tasarlanmaktadır. 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Drone Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

  • galip

    Daha önce hiç drone kullanmadım ve drone nedir diye internette biraz gezindim, kimse temel konularda bir şeyler yazmamış. Drone almadan ne olduğunu neler yapabileceğimi öğrenebileceğim Türkçe anlatımlı bir adres bulamadım. Doğrudan drone markaları ve özelliklerini anlatıp durmuşlar ama satış yapan yerlerde bile doğru düzgün temel özelliklere dair açıklama yok. Burada az bir bilgi verilmeye çalışılmış ama drone illa 4 pervaneli olmalı demişsiniz, 6 veya 8 veya 11 … olamaz mı, matematiksel bir engel mi var yoksa piyasadakiler 4 pervaneli mi?

    Cevaplarını arayıpta bulamadığım bazı sorular:

    Bir drone aldım diyelim dronu uçurduğumda kamerasını canlı izlemek için telefon ekranını kullanmak zorunda mıyım, yoksa kendi uzaktan kumanda ekranını mı kullanmak zorundayım?

    Kaç metreye kadar görüntü alabilirim? 30km menzile ulaşabileceğini iddia eden bir dronu alsam 10km ötedeki tepenin arkasından bana görüntü iletebilir mi, yoksa illa kumanda ile arasında duvar vs. engel olmaması mı gerekir?

    Sim kart takıp internet çeken her yerde görüntü alarak kullanabileceğim drone çeşitleri var mı? Yani ben evimde oturup telefonu elime alıp(hatta vr gözlük takıp) 30dk şarj süreli dronumu kontrol ederek apartmanlar vs. arasından geçerek 20dk. sonra iş yerimin çevresini kolaçan edip iş yeri balkonuna iniş yaptırmak istesem çok şey mi istemiş olacağım?

    Drone özelliklerinde yazan misal maksimum yükseklik 100mt ifadesi ne demek istiyor, 11.katta 30mt yüksekte pencereden dronu uçurduğumda yerden 100mt yükseğe kadar mı çıkacak yoksa 30+100=130 mt yükseğe çıkabilir mi?

    bazı sorular size saçma gelebilir çünkü drone nedir, neleri yapabilir hiç bilmiyorum, öğrenmek için de bir kaç drone alıp bozmaya hiç niyetim yok.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir