Kanın Neden Metalik Bir Tadı Vardır?
Kanın Neden Metalik Bir Tadı Vardır?
Kırmızı kan hücreleri %95’lik bir payla insan kan hücrelerinin en büyük kısmını oluşturur. Kalan %5’i ise beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur. Tüm bu kan hücreleri, sözde kan plazmasında yüzerler. Taze kanın tadı, cilasız bir demir parçasına benzer. Metal bir tırabzana dokunduysanız ve sonra elinizin kokusunu aldıysanız veya parmağınızı ağzınıza soktuysanız, muhtemelen metalin bu tadını biliyorsunuzdur. Kan büyük ölçüde kırmızı kan hücrelerinden oluşur. Metalik tadın nedeni bu hücrelerdir. Yani özetle, hücreler demir içeren hemoglobin adı verilen bir protein içerir.
Kanda metalik tada neden olan bileşen aslında demirdir. Ancak hemen büyük bir demir taşıyıcısı düşünülmemeli, kanın bileşenlerine daha yakından bakılmalıdır. Kırmızı kan hücreleri (eritrositler), beyaz kan hücreleri (lökositler) ve kan trombositleri arasında bir ayrım yapılır. Kırmızı kan hücreleri, büyük ölçüde küçük demir iyonlarından oluşan kırmızı kan pigmenti olan hemoglobin içerir. Akciğerlerden alınan oksijen bu demir iyonlarına bağlanır ve böylece tüm vücuda dağılır. Bir kişinin vücudunda yaklaşık beş gram demir bulunur ve bu seviyeyi koruyabilmek için her gün bu miktarın en az iki katını yiyecekler yoluyla tüketmesi gerekir.
İlginizi Çekebilir: Nadir Bir Kan Grubu: Bombay Fenotipi Nedir?
Tüm vücutta sadece beş gram demir olsa bile, bu kesinlikle küçük miktar karakteristik tattan sorumludur. Diğer tüm eser elementlerle karşılaştırıldığında demir aslında vücudumuzda en çok bulunan elementtir. Sonuçta, organizmadaki oksijenin dağılımından sorumludur ve bu nedenle bizim için vazgeçilmezdir.
Normal değer cinsiyete ve yaşa bağlıdır. Kadınlarda 4 µmol/l ile 30 µmol/l arasında, erkeklerde ise 6 µmol/l ile 30 µmol/l arasındadır. Kandaki demir içeriği çok yüksekse, fazla demirin önemli organlarda birikme riski vardır. Çoğu durumda bunlar karaciğer, kalp veya pankreastır. Uzun vadede, organların işlevi kısıtlanabilir, hatta ciddi hastalıkların (karaciğer sirozu, kalp yetmezliği veya pankreas kanseri) gelişmesine yol açabilir.
Bu yazdıklarımızı özetlersek;
- Kanın karakteristik tadı, dilin tat tomurcukları aracılığıyla demir iyonlarının algılanmasının sonucudur. Kanda, kırmızı kan pigment hemoglobininde demir iyonları bulunur.
- Buna göre, demir iyonlarının kendileri veya dile kan bulaştığında ağızda kan tadı oluşur.
- Demir iyonları ağıza öncelikle takma dişler yoluyla girer.
- Başka bir olasılık, hastalık veya ilaç nedeniyle tat alma duyusunda meydana gelen rahatsızlıklardır.
- Ağızda kan tadı olmasının en yaygın nedenleri diş eti kanaması, solunum yollarından ve daha az sıklıkla mide ve yemek borusundan kan gelmesidir.
Ağızda Demir ve Kan Tadı Nedenleri: Diş Eti Kanaması
Ağızda kan ve demir tadının açık ara en yaygın nedenidir. Diş etlerinin ve periodonsiyumun ( gingivitis ve periodontitis ) iltihaplanması, tükürükteki kalsiyum iyonları ile mineralizasyon yoluyla sertleşerek tartara dönüşen ve ağız florasındaki bakterilere mükemmel bir substrat sunan bakteri tortularının ( plak ) sonucudur. Orada sadece rahatsız edilmeden çoğalmakla kalmaz, aynı zamanda büyümeleri için yeterli artık yiyecek bulabilirler. Salgıladıkları asitler diş minesine saldırır ve diş çürümesine neden olur. Bu sonuçta diş etlerini dişlerden ayırır, böylece tartar ve bakteriler iltihap oluşumunu oluşturan ve teşvik eden diş etlerine daha fazla yerleşir. C vitamini eksikliğinde (iskorbüt) ve HIV enfeksiyonlarının seyrinde diş eti kanamaları da meydana gelir.
Ağızda Demir ve Kan Tadı Nedenleri: Ağız Ülseri
Aft denilen, tekrarlayan aftöz stomatitlerde ortaya çıkar. Bunlar ağızdaki küçük yaralardır ve genellikle birden çok kez oluşurlar, oldukça küçüktürler, ancak küçük boyutlarına göre son derece ağrılıdırlar. Genellikle iki hafta içinde iyileşirler, ancak bir süre sonra geri dönerler ve geri gelmeye devam ederler. Yanakların iç kısmında, boğaza uzanan yumuşak damakta ve dilin üzerinde veya altında bulunurlar. Daha büyük ülserlerin iyileşmesi genellikle haftalar alır ve iz bırakabilir. Hepsinin bir sonucu olarak ağızda metalik kan tadı oluşur.
Kaynak: https://www.verywellhealth.com/what-causes-a-metallic-taste-in-your-mouth-4140279