Nadir Bir Kan Grubu: Bombay Fenotipi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Bombay Fenotipi Nedir?

Bombay fenotipi ya da Hh kan grubu olarak bilinen bu grup, dünya üzerinde bulunan en nadir kan gruplarından biridir. Anne ve babanın ikisinde de çekinik h antijeni geni olması sebebiyle meydana gelen bir kan türüdür. Ebeveynlerin ikisi de çekinik hh genotipine sahip olunca, vücütta a ve b antijenlerini üretmekle görevli olan h antijeni sentezlenemez hale gelir. Bu durumda h antijeni sentezlenmediği için, doğacak olan birey a ya da b grubu enzimlerine sahip olsa da vücudu malesef bu grupların antijen sentezlemesini yapamaz hale gelir.

Bombay fenotiğine sahip kişiler A, B ya da 0 kan grubu olarak bildiğimiz gruplardan 0 olan gruba dahil olur. Fakat 0 grubuna dahil oluyor oluşu 0 gruplardan kan alabileceği anlamına gelmez. H antijenine sahip olmadığından ötürü aslında bu gruba da ait değildir. Bombay kan grubuna sahip olan bireyler genel verici olarak nitelendirilir fakat A, B ya da 0 grubundan kimseden kan alamazlar. Peki bu kan grubuna sahip olunup olunmadığı nasıl anlaşılabilir?

 

Bombay Kan Grubu Nasıl Anlaşılır?

Kişinin Bombay fenotipli olup olmadığı mutlaka öğrebilmesi gerekilen bir bilgidir. Bu bilginin acil durumlarda bilinmesi çok önemlidir. Bombay kan grubuna sahip olup olmadığınızı anlamak için antijen H kan testlerini yaptırmalısınız. Bombay kan grubu genel olarak 0 kan grubu ile karıştırılabilir, fakat onlardan da kan alamazlar. Kişinin kanında h antijeninin bulunmaması yani bombay kan grubu sahibi olması herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Bu kan grubuna sahip kişilerin korkması gereken bir durum kesinlikle yoktur. Kişinin bağılıklığının zayıf olduğunu ya da hastalıklara yatkın olduğunu da belirtmez. Aynı zamanda bombay fenotipi kan grubunda bulunan kan hücreleri, diğer kan gruplarına göre de değişkenlik göstermez. Fakat bu bireyler nadir bulunduğu için kan nakli durumunda sorun yaşanabilir.

Bombay Fenotipi Yaygınlık Oranı

Dünyanın en nadir görülen kan grubu olan bombay fenotipi ya da Hh kan grubu, ilk olarak 1952 yılında keşfedilmiştir. 1952 yılında doktor Y. M. Bhende tarafından keşfedilen bu kan grubu, ismini Bombay’da keşfettiği için oradan alır. Bu grup genel olarak Hindistan’ın alt kıtasında bulunan Banglageş, Pakistan ve Hindistan ülkelerinde görülür. Bunun dışında başka ülkelerde de rastlamak mümkündür. Hindistan’da her 17600 kişiden 1’i ya da diğer ülkelerde her 25000 kişiden 1’inin bu kan grubuna sahip olduğu bilinmektedir. Bombay fenotipli bireyler için kan stoğu malesef bulunmayacak kadar azdır. Acil durumlar için kendi kanlarını kan bankalarına bağışlamaları tavsiye edilir. Böylelikle acil bir durumda kan bulunma olasılığı artar.

 

İlginizi Çekebilir: Grönland Bir Adayken Avustralya’ya Neden Kıta Denmektedir?

Bombay Kana İhtiyaç Varsa Ne Yapılmalıdır?

Bombay fenotipli bir kişi için kan ihtiyacı oldukça zor bir durum olabilir. Öncelikle kişinin ailesinin kan gruplarını da bilmek gerekir. Tüm aile bireylerinin ve de akrabaların kan grupları mutlaka test edilmelidir. Nadir olsa da akrabalardan birinin bu kan grubuna dahil olması olası bir durum olabilir. Sorun bu şekilde çözülmüyorsa gazeteye ilan vermek de kan grubunun bulunmasına yardımcı olabilir. Gazete dışında başka şehirlerden de kan temin edebilir. Bunun için kan bankaları ve komşu şehirleri ziyaret etmek gerekebilir. Hiçbir çözüm yöntemi sorunu halledemiyorsa, bombay fenotipli kişiler için yardımda bulunan internet sitelerine ilan bırakılabilir. Yine de bu tür durumlarda kalmamak için Bombay fenotipli kişilerin düzenli aralıklarla kan bankalarına bağışta bulunması önerilmektedir. Yapılan her kan bağışı zor durumda olan Bombay fenotipli insanın hayatını kurtarır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir