Mach Sayısı Nedir?
Mach sayısı ismini Avusturyalı bilim insanı, fizikçi ve filozof Ernst Mach’tan alır. Akışkanlar mekaniğinde Mach sayısı, akışkanın hızının ortamdaki ses hızına oranı olarak tanımlanır. Mach sayısı, Ma ifadesi ile gösterilebilir. Böylelikle bir akışkanın (veya akışkan içindeki bir nesnenin) hızının o akışkan içindeki ses hızına oranıdır.
Formülü ise Ma=V/c olarak gösterilir.
Bir akışkan içinde çok hızlı hareket eden nesnelerin hızlarını tanımlamak için (uçan bir hava aracının hareketinde olduğu gibi) Mach sayısı kullanılır. Ses hızı ve buna bağlı olarak Mach sayısı sıcaklığa ve içinde bulunulan ortama göre değişiklik gösterir.
Mach sayısı ses hızına yani akışkanın durumuna bağlıdır. Gökyüzünde, yer seviyesine göre ses hızı düşük bir değerdedir. Örneğin, 1 atmosfer basınçta (atm), 220 derece ortam sıcaklığında 1 Mach = 345 metre/saniye olarak ifade edilir. Km cinsinden ise 1230 km/saat’e civarına denk gelmektedir.
Önerilen Yazımız: Uçak Nasıl Uçar?
Ses hızının altındaki hızlar subsonik, ses hızının hemen altındaki ve üstündeki hızlar transonik, Mach 5 e kadar olan hızlar süpersonik, Mach 5 ile Mach 10 arasındaki hızlar ise hipersonik olarak adlandırılır. Alt tarafta tablo halinden de bu durumu görebilirsiniz.
- Sıkıştırılamaz: Ma < 0.3
- Sesaltı: Ma < 1
- Sonik: Ma = 1
- Sesüstü: Ma > 1
- Hipersonik: Ma >> 1