REM Uykusu Nedir? Nasıl Oluşur? Faydaları Nelerdir?

REM Uykusu Nedir? Nasıl Oluşur?

Kısaca tanımlanması gerekirse “uykunun rüya görülen evresi” olarak akılda kalan REM uykusu nedir sorusuyla sıklıkla karşılaşılır.  Her ne kadar rüyanın gizemli dünyasına yapılan yolculuklar hala bir kesinlik olmamasına karşın uzmanlar bu görüşte birleşmektedir. Yine de tartışılmaya devam edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır. “Rapid Eye Movement” olarak açıklanan REM uykusu, uyuyan insanın “hızlı göz hareketi” ile ifade edilir. Burada önemli olan farklı husus ise insanın sadece REM özelinde rüya görme halinin olmamasıdır. Diğer uyku aşamalarında da rüyaların görülebileceği bilinir. Ancak ortaya konan araştırmalara bakıldığında insan tarafından sonrasında hatırlanan rüyaların hemen hepsi REM uykusunda görülen rüyalardır. Bundan dolayı REM uykusu denilince rüya görülen ya da hatırlanan rüyanın görüldüğü aşama tanımlaması doğru olacaktır.

REM Uykusu Oluşması

1953 yılından beri üzerine çeşitli araştırmalar yapıldığı bilinmekle beraber kişinin beceri ve bilgiler kazanması, kaydetmesinde etkisi vardır. REM uykusunda görülen rüyaların hemen hepsinin kişiyle ilgili tecrübeler ve hatıralar olduğu da araştırmacılar tarafından dile getirilir. Gün içinde yaşadıklarını görmesi hali bu kısımda oluşur. Uykuya geçilmesinden sonra REM uykusu evresi başladığında kişinin göz kapaklarında hareketlenme görülür. Kaslar paralize olmakla beraber kişinin asla kımıldamadığı, sağa-sola doğru hareketler yapmadığı da tespit edilmiştir. Bu durum “REM uykusu felci” olarak da tanımlanır. REM uykusu ortalama olarak 5 ile 30 dakika arasında sürer. Ancak bazı kişilerde 45 dakikaya kadar çıkabilmesi de söz konusudur. Bir gece düşünüldüğünde sağlıklı bir yetişkinin 5 kez REM uykusuna giriş yaptığı gözlemlenir. Her bir REM uykusunun süresi ise artarak devam eder. Bebeklerde ise REM uykusu çok daha uzun olabilmektedir. Uzun olmasının etkisi ise öğrenmenin fazla olmasıdır.

Önerilen Yazı: Eşeyli Eşeysiz Üreme Nedir? Farkları ve Özellikleri Nelerdir?

REM Uykusu Faydaları Nelerdir?

Hemen her insan için standart olmakla beraber REM uykusu alma durumları değişkenlik gösterir. Bazı kişilerde çok aşırı bir faydayı beraberinde getirirken kişinin günlük yaşamında yaptıklarıyla REM uykusunu almadığı da tahmin edilebilir. REM uykusu alımı ilk olarak beyinde etkisini gösterir. Beyin hücrelerinin yenilenmesi adında düzenli REM uykusu şarttır. Böylelikle başta karar verme yetisi olmak üzere anımsama kabiliyeti ve öğrenme kolaylığı kendisini belli eder. Beyin fonksiyonlarının düzgün çalışması adına olmazsa olmazdır. Aksi bir durumda kararların sağlıklı alınabilmesi oldukça güçtür.

Hatalı sonuçlar verilebileceği gibi kişinin gün içinde daha sinirli ve kaygılı olması da ihtimal dahilindedir. Tahammülsüzlük sınırı aşılır ve panik en üst noktaya çıkar. Korku halleri daha da genişler ve kişinin iş hayatına da özel yaşamına da olumsuz yönde tesiri olur. Buna benzer durumların yaşanmaması adına REM uykusu evrelerinin yaşanması lazımdır. Daha düzenli, sistemli, rahat, sakin kalma adına beyin hareketleri düzenlenmelidir.

Kişinin öğrenme yetisinin olumlu yönde ilerlemesi adına da REM uykusu faydaları sıralanabilir. Adaptasyon problemleri giderilir. Cinsel isteksizlik durumlarının en büyük nedeni de yine REM uykusu eksikliği olarak bilinmektedir. Ayrıca hem zihinsel hem de bedensel açıdan bebeklerde ve çocuklarda yaşanabilecek sorunların kaynaklarından birisi de REM uykusu azlığıdır.

Kaliteli REM Uykusu Yolları

Bazı hususlara daha fazla önem vererek sizlerde kaliteli ve sağlıklı bir REM uykusu kazanabilirsiniz. Odanın iyi bir şekilde havalandırılması ilk maddedir. Bununla birlikte odada hiçbir şekilde yeşil yapraklı bitkiler bulunmamalıdır. Oksijen miktarının azaltılmaması adına bu önemlidir. Karanlık bir ortam yaratılması da kaliteli bir REM uykusu için olmazsa olmazdır. Uyku öncesinde atıştırma yapılması veya yemekten hemen sonra yataya girilmesi de yine sağlıksızdır. Mutlaka gürültüden uzak bir ortamda bulunulmalıdır. Beynin meşgul olmamasıyla hem uzun hem de kaliteli bir REM uykusu elde edilir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir