Yapay Zeka, Çelikten Daha Güçlü Metalik Cam Tasarladı!
Science Advances dergisinden yayınlanan bir çalışmada, bir grup araştırmacı yapay zekayı kullanarak hızlı bir şekilde üretimi uzun süren metalik cam tasarlamayı ve üretmeyi başardıklarını açıkladı. Metalik cam ne diye düşünürseniz; iki ya da daha fazla metal karıştırırsanız, bu iki metalin özelliklerinden farklı olarak yeni bir malzeme oluşturursunuz. Buna da alaşım deriz. Sıradan alaşımlarda atomlar, düzenli bir şekilde dizilmişlerdir. Lakin bu düzenli dizilimden farklı bir dizilim elde ettiğimizde metalik camlar dediğimiz yeni ve güçlü bir alaşım elde ederiz.
Bu malzemelerdeki atomlar, sıradan alaşımlardaki gibi düzenli yapıda değil camlardaki gibi düzensiz yapıdadır. Metalik camlar en iyi çelikten bile hem daha hafif hem daha güçlüdür. Üstelik aşınmaya karşı daha dayanıklıdırlar. Geçtiğimiz elli yılda, yeni metalik cam türleri geliştirmek için pek çok araştırma yapıldı. Binlerce farklı malzeme kombinasyonu denendi. Lakin bugüne kadar geliştirilmiş metalik camların çok azı yararlı oldu.
Önerilen Yazı » Bor Nedir? Ne İşe Yarar? Bor Rezervleri
Araştırma ekibinden Prof. Dr. Chris Wolverton, bir malzemenin keşfiyle ticari olarak üretilip kullanılması arasında genellikle 10-20 yıl geçtiğini söylüyor. Geliştirilen yapay zekâ uygulamasıysa geçmişte olduğundan 200 kat daha hızlı bir biçimde üç yeni metalik cam türünün keşfedilmesine yardımcı olmuş.
Araştırmacılar, yaptıkları çalışmaların öncekilerden en önemli farkının makine öğrenmesi olarak adlandırılan bir tür yapay zekâ ile çok hızlı biçimde yüzlerce malzeme örneği üretip analiz edebilen deneysel yöntemlerin bir araya getirilmesi olduğunu belirtiyor. Makine öğrenmesinde, bilgisayar algoritmaları çok büyük bir veri tabanından yeni şeyler öğrenir. Algoritmalar, veriler arasında bağlantılar kurar ve çıkarımlar yapar.
Önerilen Yazı » Bimetal Nedir? Ne İşe Yarar?
Araştırmacılar, önce son 50 yılda metalik camlar üzerine yapılan deneylerin sonuçlarını içeren büyük bir veri tabanı oluşturmuşlar. Daha sonra makine öğrenmesi yoluyla yapılan tahminleri çok hızlı bir biçimde test edip elde edilen sonuçları veri tabanına eklemişler.
Birkaç tekrardan sonra yapılan tahminlerin doğruluğunun büyük oranda arttığı görülmüş. Başlangıçta yapay zekânın hangi malzeme kombinasyonlarından metalik cam üretilebileceğiyle ilgili yaptığı her 300-400 tahminden biri olumlu sonuç verirken daha sonraları her 2-3 tahminden biri olumlu sonuç vermeye başlamış.