Anakart Nedir? Nasıl Çalışır?

Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayabilen elektronik bir devredir. Fiberglas ismi verilen sert plastikten yapılmış ve üzerinde bakır yolların bulunduğu; genellikle koyu yeşil kart olarak görmekteyiz.

Anakartın Bileşenleri Nelerdir?

Ana kart üzerinde, mikro işlemci yuvası, RAM, genişleme yuvaları (bunlar ISA, PCI, AGP ve PCI-e), BIOS, veriyolları ve diğer yardımcı devreler (sistem saati, kontrol devreleri gibi) yer almaktadır.  Bir PC’nin hangi özelliklere sahip olabileceğini belirleyen en önemli şey ne diye sorulursa, bu anakarttır. Intel, Dell, Asus, ECS, MSI, Gigabyte, Foxcon, Biostar, EPoX, Asrock firmalarıda başlıca anakart üretici firmalar olarak karışımıza çıkmaktadır.

Yeni sekmede açarak, büyütebilirsiniz.

Önerilen Yazı » Chipset (Yonga Seti) Nedir?

Anakart Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Anakartların temel görevi, üzerinde olan birimler ile genişletme yuvalarına takılacak birimler arasında veri akışını sağlamaktır. Bir nevi tüm birimlerin bir arada ve uyumlu çalışmasını sağlayan bir köprü vazifesi görür. Anakart, sinir sistemi gibi birimlerin çalışmasını düzenlemek ve kontrol etmekle görevlidir. Anakart, üzerindeki yonga setleri sayesinde sistem çalışmasını organize eder. Yonga seti anakartın beyni olarak tanımlanır. Bu entegreler, tüm sistemin uyumlu çalışmasını sağlar. Veri taşıyıcı yol (BUS) adı verilen iletken hatlarla veya doğrudan yonga setine bağlıdır.

Yonga setlerine veri aktarılırken, veri üzerinde düzenleme yapılacaksa veya veri bir sıra şeklinde alınacaksa ara yüz kontrol birimleri kullanılır. Anakart üzerindeki iki temel yonga seti, farklı birimlerin çalışmasını kontrol eder. Anakartlar ayrıca güç kaynağından gelen gerilimi sisteme dağıtma işlemini de gerçekleştirir. Anakart üzerindeki tüm birimlerin yonga seti(chipset) adı verilen entegre devrelere bağlı olduğu gözlenir. Anakartlar, sistemin bir düzen içinde çalışmasını sağlayan saat frekans sinyali osilatör devreleri tarafından farklı frekanslarda üretilerek gerekli birimlere giriş olarak verilir. Bu  bileşen de saat üretici chiptir.

Önerilen Yazı » Rom Bellek Nedir? Ne İşe Yarar?

Chip, Chipsetin belli bir saat hızında çalışmasını sağlayan oldukça önemli bir bileşendir. Senkronizasyon işleminden, hafıza chiplerinden ve genişletme yuvalarından gelen sinyallerin uygun sırayla işlemciye ulaştırılmasını sağlar. Bunun tam tersi olarak da işlemciden gelen sinyalleri belli bir oranda parçalara bölme görevini üstlenir. Yeni nesil işlemci LGA 2011 soketli anakartlarda RAM yuvalarının direk işlemci ile bağlantısı sağlanarak kuzey köprüsü yonga seti denetiminden çıkarılmıştır. Böylece CPU ve RAM arasındaki iletişim hızı artırılmıştır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir