Manyetik Koruma Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Manyetik Koruma Nedir?

Manyetik korumayı açıklamadan önce bir kavramı iyi anlamak gerekiyor. Elektrik kavramı ve manyetizma birbiri ile bağlantılıdır. Elektrik alanların kaynağı elektrik yükleri, manyetik alanların kaynağıysa elektrik yüklerinin hareketidir. Bunun yanı sıra zamanla değişen elektrik alanlar manyetik alan, zamanla değişen manyetik alanlarsa elektrik alan üretir.

Michael Faraday, manyetik indükleme olarak bilimsel kitaplara geçecek gözlemini 1855 yılında yapmıştı. Bu önemli gözlem o yıllarda bir sorunu ortaya çıkarıyordu. Neydi bu gözlem? Bu gözleme göre manyetik alanların zamanla değişmesi, elektrik alanın üretilmesini sağlıyordu. Bu da değişen manyetik alan nedeniyle elektrik akımıyla çalışan bir sürü cihazın bu indüklenme sebebiyle çalışmama durumunu açıklıyordu.

michael-faraday

Önerilen Yazı » Manyetik Rezonans, MR Nedir? Nasıl Çalışır?

Faraday’ın bu gözlemi sonrasında ortaya çıkan bu olumsuz durumun açıklanması ona karşı önlem alınmasını sağladı. Bir çok elektronik cihaz, istenmeyen manyetik alanlardan koruyan manyetik koruma diğer adıyla manyetik kalkan içerir. Böylelikle bilgisayar veya televizyon gibi elektronik aletler rahat bir şekilde çalışıyor.

İki tür manyetik koruma vardır. Bunlar;

  1. Süper iletken malzemelerin kullanıldığı manyetik korumalar,
  2. Metal alaşımlarının kullanıldığı manyetik korumalar.

Süper iletken malzemeler, adı üstünde olduğu gibi manyetik geçirgenliği sıfır olan malzemelerdir. Önemli özelliği ise bu tür bir malzeme ile kaplanan manyetik alanın büyüklüğü hızla azalarak, düşer. Bu etkiye ise Meissner etkisi denir. Bu etkiye göre süper iletken malzemelerin manyetik koruma olarak kullanılmasını sağlar. Süper iletkenlik durumu ise çok düşük sıcaklıklarda ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten dolayı kullandığımız elektronik cihazlarda bu tür manyetik koruma yapılamaz. Bilimsel araştırmalarda, süper iletken malzemeler kullanılarak manyetik alandan koruma sağlanır.

protect_from_magnetic_field-icon
Manyetik Alan Koruma Sembolü

Şuan kullandığımız bir çok elektronik cihazda manyetik korumalar metal alaşımı malzemelerden yapılır. Yaygın kullanılan malzemelerden; %77 Mu-metali, %16 demir, %5 bakır ile %2’de krom veya molibden içermektedir. Diğer kullanılan alaşım ise permalloy olarak verilir. Bu da %80 nikel ve %20 demir içermektedir.

magnetik-koruma

Önerilen Yazı » Yerli Barutsuz Elektromanyetik Fırlatma Sistemi

Bir diğer manyetik koruma türü olan metal alaşımların kullanıldığı korumanın temel amacı, manyetik alanların yönünü değiştirmektir. Burada manyetik alanlar engellenmez, sadece yönü değişir. Manyetik alandan korunması istenen yerin etrafı bu manyetik koruma alaşımıyla sarılır. Alaşım, mıknatıslama özelliği yüksek metallerden oluşur. Bu sayede manyetik alanlar alaşımın içine girer ve malzeme içinde yol alır. Böylelikle korunmak istenen bölgenin etrafından manyetik alan geçer ve korunmak istenen bölgeyi etkilemez. 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

2 thoughts on “Manyetik Koruma Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

  • Selman gezici

    FARADAY KAFESİnden hiç bahsetmediniz…….

    Yanıtla
    • TeknolojiProjeleri.com

      Faraday kafesini ayrı bir şekilde ele alarak açıklayacağız Selman Bey.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir