Rüzgar Enerjisi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Rüzgar Enerjisi Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?
Güneş ışınları yeryüzünde farklı sıcaklık, basınç ve nem oluşturur. Rüzgar enerjisi güneş enerjisinin dolaylı bir ürünüdür. Güneş Dünya’ya saatte 10 üzeri 18 watt enerji gönderir ve bunun %1-2’si rüzgar enerjisine dönüşür. Rüzgar oluşumuna bir diğer etken Coriolis Kuvveti’dir. Yeryüzü şekilleriin de rüzgar oluşumuna ve hızına etkisi vardır.
Dünya’nın ilk rüzgar santrali Brush türbinleri kabul edilmektedir. Brush türbininin özelliklerine bakarsak; rotor çapı 17 m, kanat sayısı 144 adet olan ve 20 yıl boyunca elektrik üretmiş bir türbindir. Lakin onun sorunu yavaş dönmesinden dolayı düşük bir verime sahip olmasıydı. Daha sonra Paul la Cour, 1891-1918 yılları arasında 20-35 kW güçlerinde türbinler tasarlamıştır. Tasarımını da yel değirmenlerinden ilham alarak yapmıştır.
Önerilen Yazı » Rüzgar Nedir? Nasıl Oluşur?
Rüzgar Enerjisinin Potansiyeli
Dünya rüzgar enerji potansiyeli 50 derece kuzey ve güney enlemleri arasındaki alanda 9000 TWh/yıl gibi bir kapasiteye sahip olabileceği belirtilmektedir. Dünya karasal alanları toplamının %27’sinin yıllık ortalama 5,1 m/s’den daha yüksek rüzgar hızının etkisi altında kaldığı belirtilmektedir. Bu rüzgar enerjisinden yararlanma imkanının olabileceği varsayımıyla 240 bin GW kurulu güce sahip olacağı hesaplanmaktadır.
Rüzgar, atmosfer basıncının ortaya çıkarmış oldukları sıcaklık farklılıklarından meydana gelmektedir. Yatay yönlü hava hareketlerin yere yaklaşmasıyla birlikte almış olduğu soğuk ya da sıcak durumlarda gittiği yöne göre kendi özelliğini taşımaktadır. Rüzgar genellikle kıyı kesimlerine olan bölümlerde sıklıkla görülmektedir. Bunun temel nedeni ise kara ve denizin birbirinden farklı sıcakları üzerinde barındırmasıdır.
Rüzgar enerjisi de yenilenebilir temiz bir enerji sistemine içerisinde bulunduruyor. Sistemde yer alan basınç farklılıkların ölçümleri olumlu olan her alanda rüzgar panelleri kurulabilmektedir. Büyük kanatların rüzgar sayesinde elde etmiş oldukları kinetik enerjinin önce mekanik enerjiye daha sonrada elektrik enerjisine döndürmesine olanaklar sağlamaktadırlar. Rüzgar enerjileri belli aralıklarla bakımları yapılması gerektiği için dünya genelinde rüzgarın sıklıkla yaşandığı alanlarda kullanım tercihleri arasında yerini almaktadır.
Önerilen Yazı » Rüzgar Türbinleri Neden 3 Kanatlıdır? Özelliği Nedir?
Rüzgar Enerjisi Ne İşe Yarar?
Rüzgar enerjisi sağlamış olduğu paneller sayesinde dışarıdan gelen rüzgarlar sayesinde dönme işlemlerini yaparak elde etmiş olduğu mekanik enerjiyi elektrik enerjisine döndürebilmektedir. Bundan dolayı çevreye herhangi atık madde yaratmaması ve kullanımın kolay olmasından tercihleri üstüne almaktadır. Şuan için ABD, Çin ve İspanya ülkeleri rüzgar enerjisinde lider konumda yerlerini almaktadırlar.
Ülkemizin verimli topraklarında da rüzgar ve güneş panellerinin kullanıma elverişli olmasından dolayı büyük yatırımların yapılmasına etken doğuruyor. Türkiye’de yapılan ciddi yatırımlar ileriki zamanlarda ülkede yapılan enerji kaynaklarının daha da fazla olmasına ve dışa olan bağlılıkların en aza indirilmesi planları yapılmaktadır.
Rüzgar Enerjisinin Dezavantajları?
Dünyamızda onlarca farklı enerji kaynakları bulunmaktadır. Bu enerji kaynakların pek çoğu üretmiş oldukları zararlı atıklar yüzünden çevreye ciddi anlamda büyük zararlar vermektedirler. Rüzgar enerjisinin bu yönde atık üretmemesi fakat yüksek maliyetlere yol açması dezavantajları arasında yer alıyor.
Çalışma esnasında içerisinde yer alan motorlar yüzünden aşırı derecede ses çıkartırlar buda çevreye zarar vermektedir. Bu enerji kaynakları sürekli olarak bir rüzgara bağlılık yaşamaktadırlar. Yani kesilen ani rüzgarlar sonucunda üretilen elektriğinde düş yaşaması kendisine dezavantaj veriyor. Fakat yine de yüksek ölçülerde çevreye atık yönünden zarar vermemesi avantajlarını artırmaktadır. Hadi şimdi gelelim rüzgar enerjisinin avantajlarına;
Rüzgar Enerjilerin Sağlamış Oldukları Avantajlar
Rüzgar enerjileri ülke ekonomilerine katkı sağladıkları gibi dışarıya bağlılıkları da en aza indirmektedir. Çünkü sürekli şekilde dağlık bölgelerde kıyı kesimlerinde oluşan rüzgarların elektrik ihtiyacının gidermesi insanların daha kolay bir şekilde sistemlerden yararlanmasına olanak sağlamaktadır.
Aynı şekilde temiz enerji kaynağı olması, sonsuz tedarik imkanlarının verilmesi ve kısa süre içerisinde tesislerin kurulum aşamalarının gerçekleştirilip istenilen yere teslimlerin yapılması rüzgar enerjisinin sağlamış olduğu özellikler arasında yer almaktadır. Her bir rüzgar enerjisi türbinlerinde 144 tane kanat bulunmaktadır. Sırasıyla dönme işlemlerini gerçekleştiren kanatlar kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürerek toplamda 12 KW değerinde elektrik depolamayı başarabiliyor. Buda pek çok yerin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetiyor.