Polaroid (Şipşak Fotoğraf) Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Polaroid (Şipşak Fotoğraf) Makinesi Nedir?

Fotoğraf makinesinin icadından sonra bir babanın kızının fotoğrafını çekerken neden fotoğrafı hemen göremediği hakkında bilgiler toplaya çalışmıştır. Bu alanda büyük veriler elde eden baba, polaroid adındaki fotoğraf makinesinin üretimini sağlaması açısından çalışmalar yürütmüştür. Meşhur baba olarak bilinen Amerikalı Edwin Land kızının fotoğrafını hemen görebilmek adına girdiği bu serüvende 4 yıl süren macerayla üretimi gerçekleştirebilmiştir.

1947 yılında Polaroid isminden bahsettirmeyi başarabilen baba Edwin Land, 1948 yılında da Şipşak fotoğraf çekme yaygınlığını bizlere tanıtmıştır. Polaroid film küçük bir alanda oluşturmuş olduğu laboratuvarı sayesinde kısa sürede ortaya çıkartmış olduğu yen çağ açacak uygulaması 3 farklı biçimde çalışmaktadır. Bunlar; ışığa duyarlı negatif, alkalin film banyosu bölmesi ve şeffaf alıcı kağıtlarından oluşan kategorilerdir.

Önerilen Yazı » Periskop Nedir? Ne İşe Yarar?

Polaroid Foto Çalışma Mantığı Nedir?

Resmi çekilecek olan nesneden gelen kırmızı, mavi ve yeşil dalgaların negatif tabakada bulunan filtreye çarpıncaya kadar film üzerine işlemeler gerçekleştirmektedir. Bunun sonucunda halojen kristaller kendi içerisinde kimyasal bileşimlerden oluşan çok küçük parçacıkları bir araya getirmektedir. Kamera üstüne düşen görevi yerine getirerek poz alan resmi dışarıya çıkartır. Resim çıkartma işleminde kamera üzerinde bulunan silindirler arasında resmi geçirterek homojen katkıların birbirleri arasında dağılmasına yardımcı olur. Banyo sıvısı, son renkli halini alabilmek için üzerine yerleştirileceği bölüm renkli pigmentlerden oluşmaktadır. Aynı durumda sıvı içerisinde yerini alan negatifi karanlık oda şartlarında da şeffaflığı gideren boyalar bulunmaktadır.

Polaroid ve Sanatın Birleşmesi

Polaroid, Edwin Land tarafından üretimi tamamlandıktan sonra bütün dünyada hızlıca yayılmaya başlamıştır. Meraklıları için kolaylıkla sahip oldukları fotoğraf makinesi sayesinde turistlik yerleri gezdiklerinde kapı önünde bulunan Şipşak ismiyle tanınan kişiler tarafından anıyı ölümsüzleştirebilmektedirler. Sanatla da yakından ilgilen Edwin Land sanatçılara seslenerek yaptıkları çalışmaları kaydetmek ve gelecek nesillere aktarmak için fotoğraf makinesi hediye etmiştir. Aynı zamanda dünya genelinde yapılan çalışmaların resmedilmesi sonucunda Edwin Land fotoğraf yapımcısına çalışmaların resimleri gönderilmiştir. Yapılan koleksiyonda Türkiye’den Şahin Kaygun, Orhan Cem Çetin, Tuna Çiner Tahir Ün, Nazif Topçuoğlu gibi Türk sanatçılarında eserlerini koleksiyonuna eklemiştir.

Önerilen Yazı » Lityum İyon Pil (Li-ion) Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Polaroid Efsanesi Geri Mi Dönüyor?

Eskilerde moda olan ve insanların büyük ilgisini çeken Polaroid fotoğraf makineleri sayesinde hem geçmişimizde bulunan anıların resim haline getirmesine hem de insanoğlunun büyük bir ilke daha imza atmasına olanak tanımıştır. Bazı merak eden arkadaşlarımız bu efsaneyi kullanabilmek için neler yapmazdı ki? Peki tekrardan kullanılması mümkün olabilir mi? Sistemin kullanılması tabi ki de mümkündür. Fakat zamanla eskiyip giden raflar arasına kaldırıldığından dolayı çalışan bir sistem yakalamak gerçekten de zor bir hale gelmiştir. Eski antikacı yerlerde temin edebileceğiniz Polaroid fotoğraf makinelerini bulsanız dahil sistemin içerisinde bulunan fotoğraf filmlerini bulmak konusunda da sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yani günümüz artık yeni nesil cep telefonu kamerasına dönmüş bulunuyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir