Perçin Perçinleme Nedir? Ne İşe Yarar?

Perçin Perçinleme Nedir?

Perçin, bir başı hazır diğer başı ise montaj esnasında biçimlendirilen en az iki parçayı birleştirmek için kullanılan sökülemeyen bağlantı elemanlarıdır. Parçaların perçin adı verilen elemanlarla sökülmez şekilde birleştirilmesi işlemine de perçinleme denir. Perçinli bağlantılar, kaynaklı bağlantı yapılamadığı durumlarda kullanılır. Sökülemeyen bir bağlantı elemanı olan perçin kaynaklı birleştirmenin mümkün olmadığı yada çeşitli mahsurlar içerdiği durumlarda kullanılmaktadır.

Bu durumlar genellikle arazide yapılan birleştirme işlemlerinde, farklı iki metalin birleştirilmesi gerektiği durumlarda ortaya çıkar. Perçinin bir tarafı hazır diğer tarafı ise birleştirme esnasında yapıldığında uygulanması gereken kuvvete göre sıcak veya soğuk olarak uygulanabilir. Örneğin çelikler için 9 mm çapa kadar soğuk daha büyük çaplar için sıcak perçinleme yapılmalıdır. Ayrıca gerekli kuvvet elle dövme suretiyle veya çeşitli makinelerle uygulanabilir.

percin

Önerilen Yazı: Sonsuz Vida (Dişli) Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Perçinlemenin amacı, diğer sökülemeyen birleştirme türlerine göre daha üstün nitelikli bağlantılar oluşturmaktır. Perçinli bağlantılar, ek yerlerindeki sağlamlığı ve farklı cins malzemeleri birleştirebilme özelliklerinden dolayı kazanlarda, elektronik cihazlarda, giyim eşyasında, mutfak eşyalarında, çelik tasarım inşaatlarında, kayışların perçinlenmesinde, uçak sanayinde ve lokomotif yapımında kullanılır. Perçinler, hazır baş, gövde ve kapama baş olmak üzere üç kısımdan oluşur. Kapama başlar soğuk veya sıcak olarak elde veya havalı perçin çekiçleriyle şekillendirilir.

Perçin bağlantılarının avantajları

♦ Sızdırmazlık

♦ Farklı malzemelerin birleştirilmesi

Perçin bağlantılarının dezavantajları

♦ Perçin deliklerinin parçaların mukavemetini zayıflatması

♦ Parçaların birbiri üzerine bindirilmesi

♦ Tasarım açısından ağırlık parametresinin oluşması

percin-cesitleri
Perçin Çeşitleri

Önerilen Yazı: Haddeleme Nedir? Sıcak ve Soğuk Haddeleme

Perçin malzemesi, bağlanacak malzemenin cinsine bağlıdır. Galvanik korozyon meydana gelmemesi için perçin malzemesi ile bağlanan parçalar aynı cinsten yapılmalıdır. Bununla beraber bağlantıda perçin malzemesinin mukavemeti bağlanan parçanın mukavemetinden daha düşük seçilir. Çeliklerden özellikle yüksek plastik şekillendirme kabiliyeti olan genel yapı çelikleri, otomat çelikleri ve ıslah çelikleri yukarıdaki özelliklere dikkate edilmek şartıyla kullanılabilir. Farklı iki parçanın birleştirilmesi durumunda korozyonu önlemek için faklı malzemelerin teması önleyecek izolasyon önlemlerinin alınması gerekir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir