Fosil Yakıta İhtiyaç Duymayan Jet Motoru

Fosil Yakıt Kullanmadan Çalışan Jet Motoru

Başlık tuhaf gelerek yazıya tıklanmak için bilerek yazılmış diye düşünebilirsiniz ama başlık doğru. Yaşanan virüs krizinden sonra bir gece petrolün tarihi düşüşlerini izledik. Kim bilir belki de bu gelecek için bir işaret olabilir.

Bilim insanları, yeni bir jet motoru geliştirdi. Bu jet motoru için karbon salınımının önüne geçerek, temiz bir havayı bozmayacağız diyerek daha da iddialı oluyorlar. AIP Advances dergisinde yayınladıkları araştırmalarında, geliştirdikleri jet motoru havayı sıkıştırıyor ve mikrodalgalarla iyonize ediyor. Edilen bu iyonize sayesinde motora güç sağlayacak bir itici plazma ortaya çıkıyor. Böylelikle geliştirilen bu jet motoru elektriği ve etrafındaki havayı alarak çalışacak.

Neden önemli dediğinizi duyar gibiyiz. Bir jet motorunun sadece elektrik ile çalışması çok zordur. İhtiyacı olan enerjiyi elektrik olarak kullanması için elektriğin depolanması gerek. Büyük enerji gerektiği için büyük depolama alanları gerekecek. Bu da havacılık için gereken ağırlık, performans gibi kriterlere göre gerçekleşmesi mümkün değil. Lakin burada enerji kaynağı olarak havayı kullanma fikri çok önemli.

*Temsili

İlk aşama olarak bir prototip üretimi gerçekleştirdiler. Bu prototip motor, 24 mm çapında ve yaklaşık 1 kg olan çelik bir bilyeyi itme gücü ile havaya fırlatabildi. Bu da, bir kriter olarak geleneksel bir jet motorunun yapabileceği işi yaptığını gösteriyor. 

Bu çalışmayı kim yaptı derseniz de ilginç bir yer karşımıza geliyor: Wuhan Üniversitesi. Şu aralar ismi koronavirüs yüzünden kötüye çıksa da Wuhan Üniversitesi farklı çalışmalarıyla karşımıza çıkıyor. Üniversiteden araştırmacı Jau Tang, sonuçların mikrodalga hava plazmasına dayanan böyle bir jet motorunun geleneksel fosil yakıt kullanan jet motorlarına potansiyel olarak uygun bir alternatif olabileceğini gösterdiğini söylüyor.

Jau Tang’a göre yapılan bu çalışma ile fosil yakıtla çalışan geleneksel içten yanmalı motorların otomobil, gemi ve uçak gibi yerlerde kullanılması sebebiyle ortaya çıkan küresel ısınma sorunlarının çözülmesinde bir alternatif olabilecek. Bize göre sadece küresel ısınma sorunlarının çözümüyle kalmayacak. Petrolün tahtına göz diken çalışmalar gün geçtikçe artacak gibi duruyor…

Kaynak: https://aip.scitation.org/doi/full/10.1063/5.0005814

Önerilen Yazı: Scramjet Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir