ANKA-S Projesi Nedir? | Uydudan Kontrol Edilen İHA

ANKA-S Projesi Nedir? 

Türkiye insansız hava araçlarında Amerika, İsrail, Hindistan gibi sayılı ülkeler arasına girmiştir. Çeşitli amaç ve eylem için İHA’lar geliştirilmektedir. Onlardan birisi de uydudan kontrol edilebilen ANKA-S insansız hava aracıdır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını teminen, 25 Ekim 2013 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş arasında imzalanan ANKA-S projesi, kapsamında; kabulleri tamamlanmış ve 200 kg faydalı yük kapasitesi ile 30,000 ft irtifa – 24 saat uçuş süresi yeteneklerini başarı ile gösteren ANKA Blok-B insansız Hava Aracı (İHA) kazanımlarından faydalanılarak  geliştirme çalışmaları yapılmıştır.

Temel olarak, uydu üzerinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri Muhabere Sistemi (TAFICS) üzerinden mesafe bağımsız kontrol yeteneği ile geliştirilen ANKA-S sisteminde, otonomi özellikleri artırılmakta, yeni nesil milli yüksek çözünürlüklü (HD) gece ve gündüz kamerası ve telsiz rölesi faydalı yükleri ile görev kabiliyeti üst seviyeye çıkartılmaktadır. Özellikle uydudan kontrol yeteneği ile görev menzili binlerce kilometreye ulaşacak olan ANKA-S İHA sistemi ile birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerine stratejik anlamda önemli bir katma değer ve yetenek sağlanmıştır.

anka-s-projesi

Önerilen Yazı: Türkiye’de Üretilen 3 İnsansız Hava Aracı

Uydudan Kontrol Edilen İHA

2016 yılının son çeyreğinde uçuş testlerine başlanmış ve halihazırda seri üretim faaliyetleri devam eden ANKA-S İHA Sistemi’nde, Hava Kuvvetlerine toplam 10 adet İHA ve ilgili yer sistemleri teslim edilecektir. Proje kapsamında görev yapacak pilot ve operatörlerin eğitimi için görev ve bakım eğitim simülatörleri geliştirilmekte olup, sistemin operasyonel sahada bakım-idame-işletme ve teknik desteği için alt yapı kurulum çalışmalarına devam edilmektedir. 

ANKA-S ayrıca yine yerli bir firma olan CTech’in geliştirdiği Uydu Haberleşme Terminalleri yazılımı sayesinde uydudan kontrol edilmektedir. Hava Kuvvetleri personeli için kullanıcı ve operatör seviyesinde eğitimlere başlanan sistemde, kalifikasyon faaliyetleri de eş zamanlı olarak halihazırda devam etmektedir. Hava Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı temsilcilerinin nezaretinde yapılacak kalifikasyon ve kabul testlerinin başarı ile tamamlanmıştır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir