Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracı (İHA) ve Özellikleri
Bayraktar Taktik İHA, orta irtifa ve uzun menzil sınıfı insansız hava araçları konseptine uygun olarak geliştirilen, milli ve özgün tam otomatik uçuş kontrol sistemlerine sahip (taksi, kalkış, seyir, iniş ve park) bir hava aracıdır. Ayrıca üç yedekli kontrol sistem mimarisi, özgün seyrüsefer ve sensör füzyonu uygulamaları ile dünya klasmanında en ileri teknolojik seviyede geliştirilmekte olan keşif ve gözetleme özelliklerine sahiptir.
Ekim-Eylül 2009 yılında yapılan test sürüşlerinde tüm kriterleri yerine getiren Bayraktar, bu uçuş testleri sırasında dünyada hiçbir alternatif iha sisteminde bulunmayan (heron, predator vs) hangardan çıktığından itibaren hangara girene kadar olan süreçteki tüm uçuş aşamalarını tam otomatik olarak gerçekleştirebilmektedir.
7 km’nin üzerinde 24 saat süreli olarak görev yapabilen Bayraktar-İHA, 150 km çapında bir alanda kontrol edilebilmektedir. Haberleşme kesildiğinde yuvaya otomatik olarak dönebilmektedir. Bu özellikler onun tercih edilme sebepleri arasındaki en büyük etkenlerdendir. Roketsan’ın geliştirdiği lazer güdümlü anti tank füzesi (8 km menzilli) takılan Bayraktar hedefini %100 isabetle vurma özelliğine sahiptir. Ayrıca yine roketsan tarafından geliştirilen harp başlıklı akıllı füze (8 km menzilli) ilk kez bir İHA(Bayraktar) üzerinde test edilmiştir. Hedefi tam isabetle vurmuştur.
Bayraktar İHA Maliyeti Nedir?
İsrail yapımı heronlara rakip olarak geliştirilen Bayraktar İHA, heronlara nazaran daha uzun süreli havada kalma süresine ve silahlı olmasına rağmen fiyat olarak rakibinden bir hayli aşağıdadır. Heronların 10 adedi 200 milyon doları bulurken, Bayraktar’ın ise 12 adedinin 47 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Heronlardaki istihbarat açıkları, bakım-onarım sıkıntıları/maliyetleri göz önüne alındığında, Bayraktar yerli ve hızlı bir bakım ve onarım sunuyor. Ayrıca önemli tüm bileşenlerinin %100 milli olmasından dolayı istihbarat açısından da daha güvenli olduğu görülmektedir.
Bayraktar Taktik İHA Özellikleri Nelerdir?
7/24 esaslı keşif uçuşu görevlerini yerine getiren Bayraktar, üzerinde bulunan mühimmatlar ile hedefleri vurabilmektedir. Yaptığı işaretlemeler ile ise F-16 ve F-4E 2020 uçaklarının hedeflerini hassas olarak vurmasını sağlamaktadır. Bayraktar taktik insansız hava aracının teknik özellikleri aşağıdaki resimde görülmektedir;
Suriye ve Irak’taki operasyonlarda da kullanılan sistem, birçok istihbarat avantajı sağladığı gibi, terör listelerinde yer alan üst düzey bir çok teröristin de etkisiz hale getirilmesinde önemli rol oynamıştır. Baykar Makine Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’a göre mevcut sistemin çok daha ötesinde jet motorlu bir sistem üzerinde ise çalışmalar sürmektedir.
Kaynakça: Baykar Makina