Bluetooth Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Bluetooth Nedir?

İlk olarak 1994 yılında Ericsson firması tarafından icat edilen Bluetooth, kablo bağlantısı olmaksızın cihazlar arasında iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Kısa mesafeli radyo frekansı teknolojisine dayalı olurken 2.4 GHz ile haberleşmeyi mümkün kılmaktadır. Fiziksel ve protokol katmanlarından oluşurken bağlantının sağlanması fiziksel katmanda meydana gelmektedir. Protokoller aracılığıyla ise kaç bit transfer yapılacağı, mesajların doğruluk kontrolleri ve bitlerin gönderilme zamanları gerçekleştirilmektedir.

Bluetooth Ne İşe Yarar?

İki farklı cihazın çok daha kolay ve hızlı bir şekilde etkileşime girebilmesini sağlamaktadır. Bu sayede iki cihazda var olan belgelerin gönderimleri kablosuz bir şekilde yapılabilmektedir. Wİ-Fİ teknolojisinin ortaya çıkmasıyla popülerliğini büyük ölçüde kaybetmesine karşın halen çeşitli yararları sağladığı su götürmez bir gerçektir. Özellikle akıllı telefonlarda bu özelliğin var olması da gerekli durumlarda kullanılmasını sağlayabilmektedir.

Önerilen Yazı » Wi-Fi Nedir? Ne İşe Yarar?

Bluetooth Özellikleri Nelerdir?

Hiçbir kablo olmadan cihazlar arası veri transferleri sağlayan bluetooth, cihazların çekim kalitesine göre hız konusunda farklılık bulundurmaktadır. Açık alanlarda 10 metreye kadar çekim kapasitesi vardır. Gönderim hızları ise hem uzaklık hem de dosya boyutlarına göre değişmektedir. 721 Kbps ile 1 Mbps arasında hızla veri aktarım durumları olurken ses ya da görsel öğelerin taşınması da söz konusudur. Bununla birlikte 2000li yıllarda çok daha fazla tercih edildiğini söylemek de yanlış olmayacaktır. Radyo frekanslarının kullanıldığı bir sisteme sahip olurken günümüzde daha ziyade pratiklik sağlama noktasında avantajlar getirmektedir.

Bluetooth Nerelerde Kullanılır?

Hali hazırda en çok akıllı cihazlarda kullanımı vardır. Her ne kadar çok eski bir buluş olarak algılansa da günümüzde tüm elektronik cihazların kontrolünde kullanılmaktadır. Kablosuz olarak çeşitli cihazlara bağlanması sağlanılan kulaklıklarda bluetooth teknolojisinden bahsedilebilir. Bu sayede yolda yürürken ya da toplu ulaşım araçlarında çok daha rahat bir şekilde kulaklık kullanılabilir. Bilgisayar kullanıcılarının önemli bir kısmı hem fare hem de klavyelerinde bluetooth teknolojisi tercih etmektedir.

Önerilen Yazı » Hoparlör Nedir? Nasıl Çalışır?

Kabloların zararlı özelliklerinden kurtarılmasının yanı sıra, çok daha pratik bir şekilde bilgisayar kullanımı kazandırmaktadır. Ayrıca hoparlör içinde bluetooth vericilerinden yararlanılabilmektedir. Araç kullanımlarında tüm sistemlerin bluetooth bağlantısıyla çalışması da söz konusudur. Böylelikle dikkat dağınıklığı ortaya çıkarabilecek bir durumun oluşması da engellenirken çok daha rahat bir şekilde otomobil kullanılabilir. Lüks sayılabilecek otomobillerde ise kilit sistemlerinde bluetooth teknolojisi tercih edilmektedir. Bu sayede mobil cihazlarla araçların açılması ve kilitlenmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca akıllı saatlerle adım sayar mekanizmalarında da kullanımı bulunmaktadır.

Bluetooth Nasıl Kullanılır?

Her cihaz için bazı farklılıklar olsa da öncelikli olarak iki cihazında bluetooth durumlarının açık olması sağlanmaktadır. Ardından cihazlar arasında eşleşme yapılmaktadır. Eşleşme için ise parola girişi gerekli olabilmektedir. Bu sayede güvenli bir bağlantı mümkün olurken sonrasında ise hiçbir kablo ihtiyacı olmadan iki cihaz arasında ses, veri aktarımı sağlanabilmektedir. Bazı durumlarda ise cihazların birbirlerini tanımama durumları olabilmektedir. Böyle durumlarda manuel girişlerin yapılmasına ihtiyaç olabilir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir