Derin Uyku (Hypersleep) Nedir?

Derin Uyku (Hypersleep) Nedir?

Uzun süreli uyku ya da derin uyku anlamlarına gelen “hypersleep”, şu ana kadar sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bir durumdur. Hypersleep’te olan bir kişi, uyandırılana kadar uyku halinde kalır. Bu kişinin aynı zamanda bilinci de kapalıdır ve uyandırılma işlemine kadar bu şekilde kalır. Bu uyku onun yıllarını alabilir. Hypersleepte olan bir kişi, cryonics projesinde olduğu gibi dondurulmuş ve ölü bir şekilde beklemez, nefes alır, kan dolaşımı devam eder. Bir insanın gündelik yaptığı şeyleri yapmaya devam eder, aynı zamanda idrar da üretir. Peki günümüzde hypersleep’e yatmış kişi var mıdır yoksa bu durum sadece bilim kurgu filmlerinde rastladığımız bir şey midir? Hypersleep nasıl gerçekleşir ve yakın gelecekte bunu yapmak mümkün müdür?

 

Hypersleep’in Önemi Nedir?

Hypersleep eğer gerçekleşirse bilim dünyasına adeta bir bomba gibi düşebilir. Hypersleep, cryonics projesinde olduğu gibi dondurulma yöntemi ile gerçekleşmez. Dolayısıyla bu yöntem ile tekrar uyanmak daha kolaydır. Hypersleep yöntemi ile amaçlanan durum aslında şudur: Eğer o zaman içerisinde tedavisi bulunamayan bir hastalık varsa, uyku ile tedavisi bulunana kadar hasta bekleyebilir. Bu sayede bilim ve teknoloji de eş zamanlı ilerleyeceği için hastaların pek çok sorununa çözüm bulunabilir.

İlginizi Çekebilir: 24 Yıl Bekleyen Donmuş Embriyodan Bebek Dünya’ya Geldi!

Bunun dışında bu uykunun başka bir amacı da olabilir. Kişi bulunduğu ve yaşadığı dönemden memnun olmayabilir, bu durum psikolojik bir karar sonucu da ortaya çıkabilir. Savaşların yaşandığı ve depremlerin gerçekleştiği bir dönemde yaşayan kişiler de hypersleep evresine geçmek isteyebilir. Aynı zamanda bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bir durum da gerçekleşebilir. Bir görev ya da amaç için uzak bölgedeki gezegenlere gitmek için yola çıkan astronotlar uyutularak zamandan tasarruf edebilir. Hyperlsleep yöntemi hayata geçirilirse pek çok amaç için kullanılabilir.

Hypersleep Neden Mümkün Değil?

Öncelikle hypersleep evresine geçebilmek için gereken bir kimyasal ya da fiziksel bir etki henüz keşfedilmemiştir. Kişi anestezi ile uyutulabilse de anestezi bir süreden sonra hastaya çok zarar verebilir. Hypersleep günler aylar hatta yıllar süreceği için bu yöntemlerle kişi uyutulamaz. Bunun dışında uyutulan insanların nasıl uyandırılacağı hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Bu insanlar komaya sokulsa bile nasıl uyandırılacağı hakkında bir sonuç yok. Aynı zamanda kişinin yaşamı devam ettiği için beslenmeye de ihtiyaç duyacaktır.

Damar yolundan besin verilebilse de sürekli damar yolu açık olan bir insanın kangren olma ihtimali bulunmaktadır. Bu hastalık kangren olmasa başka bir hastalık da olabilir. Sürekli uyku halinde olan bir insan uyandığında fiziksel ve mental olarak yaşamaya da hazır olmayacaktır. Belirli bir süre fizyolojik destek alması gerekir. Yürümekte hatta konuşmakta bile zorluk geçebilir. Bu durumda yıllarda uykuda olan bir kişinin uyandığında bu tür durumları ne kadar kısa sürede yapabileceği hakkında kesin bir bilgi yoktur.

 

Hypersleep’in Sinemadaki Yeri

Hypersleep yani derin uyku, pek çok sinema filminde karşınıza çıkabilir. Özellikle bilim – kurgu ve uzay temalı filmlerde yönetmen bu çözüme başvurur. Genel olarak bir görev için ya da seyahat etme amaçlı uzayda başka bir gezegene gitmek için yola çıkan astronot ekibi, yola çıktıktan sonra kendisini hypersleep moduna alır. Bunun nedeni ise yolculuğun yıllar sürecek olmasıdır. Böylece yıllarca beklemek yerine bu zamanı uykuda geçirmek daha mantıklıdır. Bunun dışında yıllar geçecek yolculuğu astronotların ömrü de yetmeyebilir, bu yüzden hypersleep bilim – kurgu filmlerinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Şimdiye kadar hyperspeepi pek çok filmde görmek mümkün. Bunlardan en popüler olanları: 2001: A Space Odyssey, Interstellar, Star Trek, Futurama, Demolition Man, Sleeper, The Passengers, The Day of the Triffids, Invasion of the Body Snatchers gibi bilim kurgu filmlerini sayabiliriz. Bilim insanlarının hypersleep konusundaki araştırmaları sürse de, hypersleep günümüzde mümkün gibi gözükmüyor.

Kaynak: https://interstellarfilm.fandom.com/wiki/Hypersleep_Pod

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir