Disket Sürücü Nedir? Nasıl Çalışır?

Disket Sürücü Nedir? 

Bu yazımızda disket sürücüsünün ne olduğu hakkında konuşarak, disket sürücüsünün nasıl çalıştığını kısaca açıkladık. Disket sürücüler teknik olarak metal kaplı dairesel küçük bir plastiğe bilgi yazan ve o parçadan bilgi okuyan kayıt cihazlardır. Bir floppy disk çeşidi olmasına karşın piyasada disket sürücüler için yaygın olarak FDD (Floppy Disk Driver) adı kullanılmaktadır.

Tarihin ilk floppy disk sürücüsünü IBM, 1967 yılında geliştirmiştir. Geliştirilen bu ilk modelde 8 inç diskler kullanılmaktaydı. Sonra bu disklerin adına disket diyerek genel olarak böyle ifade edilmeye başlanmıştır. Ardından 5,25 inç disket sürücüsü geliştirildi ve 1981 yılında IBM firmasının ilk kişisel bilgisayarında kullanıldı. Yıllar içinde sürekli değişen disketlerin kapasiteleri 3,5 inç HD (High Density – Yüksek Yoğunluk) versiyonlarıyla 1,44 MB değerine ulaşmıştır.

Önerilen Yazı » Ethernet Kartı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

1990’lı yılların ortalarına kadar oldukça popüler olan disket sürücüler, yeni taşınabilir kayıt ortamlarının gelişimiyle kullanımları azalmış ve ilk kez 1998 senesinde Macintosh firmasının iMac modellerinde kullanımdan kaldırılmıştır. Ancak pek çok PC üreticisinin eskiye uyumluluk endişeleri dolayısıyla ve disket sürücülerin hala özel kullanım alanlarının bulunması nedeniyle PC bilgisayarlarda kullanılmaya devam etmektedir.

Disket Sürücünün Yapısı ve Çalışması

Disket sürücü aşağıdaki parçalardan oluşmaktadır ve bu parçalar ile çalışmaktadır;

Okuma/Yazma Kafaları: Disketin her iki tarafında da bulunur ve birlikte hareket ederler. Ancak tam olarak karşılıklı durmamaktadırlar. Disketin her iki yüzüne de veri yazmada kullanılırlar. Daha geniş olan kafa, veri silmede kullanılır; böylece yeni bilginin geniş temiz bir alana yazılması sağlanmış olur.

Sürücü Motoru: Manyetik diski göbek parçasından tutarak döndürmek için kullanılır ve dakikada 300-360 devir (RPM) hıza sahiptir.

Adım Motoru: Yazma/okuma kafasını uygun iz üzerine getirmede kullanılan motordur. Adım motorlar, belli bir dönme açısında adım adım ilerleyen motorlardır.

Mekanik Çerçeve: Bir çeşit manivela koluna sahip olan bu mekanizma sayesinde disketin okuma sürgüsü açılır ve sürücünün yazma/okuma kafası çift taraflı diskle temas kurar.

Devre Kartı: Diske yazılacak veriyi yazma/okuma kafasına uygulayan ya da diskten okunan manyetik veriyi işleyip anlamlı dijital seviyeye çıkartan elektronik devre kartıdır. Ayrıca adım motorun her bir ize erişmesini sağlayan elektronik devre de buradadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Disket Sürücü Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Melisa

    Çok işime yaradı teşekür ederim

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir