Lazer Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu yazımızda lazer yazıcının ne olduğundan bahsederek, nasıl çalıştığını öğreneceğiz. Lazer yazıcılar, yazıcılar içinde hız ve kalite bakımından en iyi yazıcılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Önemli olmasının sebebi ise matbaa kalitesinde çıktı alınabilme imkanı sunmasıdır. Ayrıca aydınger ya da asetat üzerine de çıktı alabilmektedirler.

Lazer yazıcıların kalite ve hızlarının yanında en büyük özellikleri sessiz çalışmalarıdır. Sürekli form kullanamamaları bir dezavantaj olarak görülebilir. Fotokopi makinelerinde olduğu gibi baskıda toner kullanılır. Renkli baskı yapan lazer yazıcılar da mevcuttur.

Önerilen Yazı » Nokta Vuruşlu Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır?

Lazer Yazıcının Yapısı ve Çalışması Nasıldır?

Lazer yazıcılarda kullanılan baskı yöntemi fotokopi makinesindekine benzer. Lazer yazıcılar, satır satır yazmak yerine sayfa sayfa yazar. Lazer yazıcı bütün sayfayı bir kerede basmak için geniş bir bellek kullanır. Yazıcının belleğinde oluşturulan sayısal sayfa görünümü, lazer tabancası yardımı ile drum ismi verilen tambur üzerine aktarılır. Drum’ın, lazer ışınıyla manyetize edilen bölümlerine toner yapışır. Bu şekilde, drum’a değen kâğıt üzerinde istenilen karakter ve grafikler oluşur.

Çalışması adım adım anlatılacak olursa;

Gelen datalar yazıcının hafızasına kaydedilir. Eğer yazıcının hafızasında yer yoksa datalar bilgisayarda bekletilir. Lazer yazıcının içinde bulunan en büyük parça drum dediğimiz, elektrostatik olarak yüklenebilen alüminyum bir silindirdir. Bu drum, başka bir silindir tarafından tamamıyla elektrostatik olarak pozitif (+) yüklerle yüklenir. Drum üstündeki bazı noktalar lazer ışını tarafından eksi yükle yüklenir.

Bu eksi yükler aslında kağıda yazılacak olanların aynadaki bir görüntüsüdür. Bu sırada dönmekte olan drum sayesinde lazer ışınıyla negatif (-) yüklenen noktalar toner kutusunun önünden geçerler. Toner pozitif (+) yüklü olduğundan drum üstündeki negatif(-) yüklü noktalar tarafından çekilir ve drum üzerine elektrostatik olarak yapışır. Bu esnada kağıt zaten yazıcının içine girmiştir ve bir şarj silindiri tarafından negatif (-) yükle yüklenmiştir. Drumun dönmesiyle kağıt hizasına gelen toner parçacıkları negatif (-) yüklü kağıt tarafından kağıt üzerine çekilir. Böylece karakterler kağıt üzerine aktarılmış olur.

Kağıt ısıtıcı silindir ve baskı silindirinden geçerek dışarı çıkar. Bu iki silindirin arasından geçerken toner parçacıkları erir ve kağıt üzerine iyice kalıcı olarak yapışır. Toner parçacıklarının erime sebebi içinde plastik madde olmasıdır. Bu esnada dönmekte olan drum bir silindir tarafından deşarj edilerek nötr hale getirilir. Drum artık yeni tur için hazır haldedir.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir