Altın Oran Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Altın Oran Nedir?

Milattan önceye kadar giden bir geçmişe sahip olan altın oran, matematik ve sanatta kullanılırken bir bütünün parçaları arasındaki uyumun ortaya çıkmasındaki oranı ifade etmektedir. Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedildiği ifade edilirken her şeyin altın orana yaklaşmasıyla çok daha güzel ve estetik açıdan mükemmel olduğuna inanılmaktadır. Bu inanış birçok bilim insanını etkilemiş ve doğadaki canlılar üzerinde incelemeler yapılmasını sağlamıştır. Bazı canlılarda bu oranın olduğu da görülmüştür.

Altın Oran Nasıl Hesaplanır?

Altın oran irrasyonel bir sayı olarak kabul edilirken matematik gösterimi de bulunmaktadır. Bununla birlikte değeri 1,61803398874…. şeklindedir. Altın oran nasıl hesaplanır sorusu ise bir doğru üzerinden yanıtlanmaktadır. Buna göre, bir doğru parçasının iki eşit parçaya ayrılması hallerinde altın oranın ortaya çıkabilmesi için küçük parçanın büyük parçaya oranı ile büyük parçanın tüm doğru oranına eşit olabilmesi gerekmektedir. Buna göre altın oran hesaplamaları yapılırken mimari-sanat eserlerinde bu uygulamanın çok daha ayrıntılı bir şekilde kullanıldığı da incelemelerle görülebilir. Ayrıca alt taraftaki resimden bu oranın hesaplama çizimini görebilirsiniz.

Önerilen Yazı: Murphy Kanunları Nelerdir?

Sadece mimari eserler değil, insan vücudunun yüzü gibi çeşitli bölümlerinin de altın oranı çıkarılabilir.  İnsan vücudu içinde altın oran tabiri kullanılmaktadır. Buna göre göbek ile ayak arasındaki mesafenin 1 birim olarak kabul edilirse, bu kabule göre insan boyunun 1,618 olması altın oranı işaret etmektedir. Siz de göbek ile ayak arasındaki mesafenizi ölçebilirsiniz. Ölçtüğünüz değerin oranıyla 1,618 değerini çarparak şimdiki boyunuzla karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca dudak ile kaşların birleşim yeri arası sonucunda burun boyu altın oranı elde edilebilir. Bu orana göre bilimsel olarak araştırmalar ve estetiksel çalışmalar yapılmaktadır.

Altın Oran Nerelerde Kullanılır?

Altın oran nasıl bu kadar önem kazandı derseniz, bu önemin Rönesans sanatçıları ile başladığını söyleyebiliriz. Rönesans sanatçıları tarafından altın oran çok değerli kabul edilmekte ve bu orana göre çalışmalar yapılmaktaydı. Bu yüzden hemen her resim tablosunda ya da heykelde altın oran bulmak mümkündür. Leonardo Da Vinci tarafından ortaya konulan meşhur “Son Yemek” isimli tabloda gerek masanın boyutları gerek arka planda kalan duvar ve pencereler altın oran uygulamasını ortaya koymaktadır.

Önerilen Yazı: Bermuda Şeytan Üçgeni Nedir? Nerededir? Sırrı Nedir?

Günümüzde sadece sanatsal eserler değil, çeşitli alanlarda estetik kaygıyla altın oran kullanılmaktadır. İnsanların ilgisini çekmek ve ürünlerin satılabilmesi için bu durum artık bir zorunluluk olarak değerlendirilmektedir. Otomotiv sektöründe yeni modern araçların eğim hatları altın oran uyumludur. Bu sayede belirli bir güzellik yakalanırken uygulama alanlarının çok daha geniş yelpazeli olduğunu söylemek de pek mümkündür.

Altın Oran Özellikleri

Altın oranı formülü İtalyan asıllı Leonardo Fibonacci tarafından ortaya konulurken birbiri arasında ardışık bir ilişkinin inanılmaz boyutlarda olduğu da kendisi tarafından belirtilmiştir. Hint-Arap medeniyeti kökenli olduğunu söylemek ise yanlış olmayacaktır. Altın oran hali hazırda “Fi” olarak ifade edilmektedir. Altın oran örnekleri olarak ise insan kafası, papatya çiçeği, insan vücudu, mısır piramitleri, deniz kabuğu, çam kozalağı gösterilmektedir. Ayrıca altın oran özelliklerine uygun eserler verenler arasında Mimar Sinan’da bulunmaktadır. Süleymaniye ve Selimiye Camileri’nin her ikisinin minarelerinde altın oran etkisi vardır.

Altın Oran Önemi Nedir?

Günümüzde etkisinin çok büyük olduğunu söylemek mümkündür. Her ne kadar çok görülmese de aslında tüm unsurlarda altın oran aranmaktadır. İnsan vücudunun altın oranlı olmasının dışında oluşturulan eserlerin ya da ürünlerin kişiye çok daha güzel gelmesi de altın oranla açıklanmaktadır. Ayrıca doğa da bulunan doğal yapıların büyük kısmında da altın oranı görebilmekteyiz. Bu da insanoğlunun bu orana daha çok değer vermesini sağlıyor. Belki de gelecekte her sistem için bir altın oran uygulaması göreceğiz. 

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir