Hibrit Araba Nedir? Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir?

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araçları yollarda görüyoruz. Gelecekte daha çok göreceğiz. Bu yazımızda biz de hibrit araba hakkında bilgiler verdik. Diğer araba türleri dururken neden hibrit arabalar geliştiriliyor diye düşünürseniz en önemli amacı benzin, mazot, dizel gibi fosil yakıt kullanımını azaltmak olduğunu söyleyebiliriz. Hibrit sözcügü, Latince’de çapraz anlamına gelen “hibrida” sözcüğünden gelmektedir.

Hibrit Araba Nasıl Çalışır?

Hibrit Araç ise İsveç Ulusal Ansiklopedisinde; “sürüş sırasında kullanılacak tipi, bir kontrol sisteminin belirlediği birden çok enerji dönüştürücü ve depolama ünitesine sahip araç” olarak tanımlanmaktadır. Enerji dönüştürücü sistemler, içten yanmalı motor, hidrolik motor, elektrik motoru veya yakıt pilleri olabilir.

Önerilen Yazı » Turboprop Motor Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Enerji depolama sistemleri olarak ise kimyasal, kinetik, elektrik ve hidrostatik enerji depolama sistemleri kullanılmaktadır. Günümüzde Hibrit Elektrikli Araçlarda yaygın olan tahrik sistemi elemanları içten yanmalı motorlar ve elektrik motorlarıdır. Üretilmekte olan modeller dışında birçok hibrit taşıt üzerinde de araştırmalar sürmektedir. Mevcut teknolojiler, çok çeşitli hibrit taşıt modeli geliştirmeye müsait durumdadır. Ancak fiyat, performans, yüksek yakıt tasarrufu ve düşük egzoz emisyonları kriterlerinin bir arada sağlanması söz konusu taşıtların temel hedefleri durumundadır.

Hibrit Araçların Ortaya Çıkışı

Günümüzde enerji büyük oranda petrol türevi yakıtlardan elde edilmektedir. Petrol türevi yakıt rezervlerinin azalması, bu yakıtların yanması ile açığa çıkan zararlı atıklar, küresel ısınma tehdidi ve petrol savaşları temiz enerji elde etme arayışlarını da artırmıştır. Petrol türevi yakıtların en çok kullanıldığı sektörlerden biri ulaştırma sektörüdür. Dünya üzerinde ulaşımın büyük bir bölümü karayolu araçları ile yapılmaktadır. Hibrit otomobillerin amacı fosil yakıt sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak için belirli şartlarda benzin/dizel motoru yerine elektrik motoru kullanılmakta ve kısmen sıfır emisyon salınımı sağlanmaktadır.

Önerilen Yazı » Volan Nedir? Ne İşe Yarar?

İlk hibrit araç, Ferdinand Porsche tarafından yapılmıştır. Porsche, 1902 yılında “Mixte-Wagen” adını verdiği aracı Viyanalı bir fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ile birlikte 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu haliyle Mixte, benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla ilerlemeye devam edebilmekteydi. Hibrit arabaların yaklaşık 10 yıl içerisinde, benzin motorlu arabaların yerini alacağı düşünülmektedir. Toyota, Honda, Renault, Mercedes gibi birçok büyük otomotiv firması hibrit araç üretmektedir.

Hibrit Araçların Özellikleri

Tümü elektrikli araçlarda birçok problemler ile karşılaşılmaktadır. Bu problemleri aşmak için elektrikli araç ile içten yanmalı motorlu araçların avantajlarını birleştiren karma bir yapı geliştirilmiştir. Hibrit araç olarak anılan bu araçlar, en az iki enerji kaynağına sahip ve bunlardan en az birinin elektrik enerjisi verdiği araçlar olarak tanımlanır. Bu genel tanımın ötesinde hibrit elektrikli araç (HEA) denildiğinde daha geniş kabul gören tanım bir elektrik motoru ve bir içten yanmalı motorun kullanıldığı araçlardır. Burada amaç tümü elektrikli araca içten yanmalı motor ekleyerek aracın menzilini ve gücünü arttırmaktır. Ayrıca hibrit araçlarda enerji aktarım ve şarj işlemleri güç elektroniği dönüştürücüleri tarafından yapılmaktadır.

Çalışma koşullarına göre uygun yapı ve kontrolün seçilmesi aracın genel performansını ve verimini arttırır. Karayolu araçlarında seyir için kullanılan enerji tüketiminin azaltılabilmesi için, araç kütlesinin düşürülmesi, yuvarlanma direnci ve aero-dinamik dirençlerinin azaltılması, güç aktarma organlarının ve çalışma bölgelerinin optimizasyonu, trafik akışındaki düzenlemeler gibi birçok yöntem mevcuttur. Hibrit elektrikli araçlarda, motor küçültme, aracın hareket etmediği durumlarda motor kapatma, güç organları yönetimi ve optimizasyonu, enerjinin geri kazanımı olanakları nedeniyle yüksek oranlarda yakıt tasarrufu yapılabilmekte ve egzoz emisyonları düşürülebilmektedir. Hibritleştirmenin yakıt tüketimi ve egzoz gazı emisyonlarını düşürmesi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir