PIC Programlama Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

PIC Programlama Nedir?

PIC ifadesi Microchip firması tarafından üretilmiş olup mikro denetleyiciler için model isimdir. Farklı amaçlarla kullanımı söz konusu olurken, yaygın bir şekilde elektronik cihazlarda kullanılmaktadır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin artması ve buna bağlı olarak doküman ve projelerin çok olması da kullanımı beraberinde getirir. Projelere göre uygun mikro denetleyici seçimiyle PIC programı kullanımına başlanır.

Hazırlanacak devrelerle birlikte PIC Programları birçok açıdan yarar sağlar. Dijital saatlerin ayarlanması ya da termometre devrelerinde de otomatik PIC programlama vardır. Dijital LED tabelaların ne zaman, nasıl görüntüye sahip olması da PIC programlama ile tanımlanabilir. Sürprizler hazırlanabilir, paneller üzerinde farklı yazılar şifre kullanımlarıyla gerçekleştirilebilir.

İlk mikro denetleyici ünitesi 1970’li yıllarda geliştirilmeye başlanmış olup 16 bit içeren CP1600 MPU ortaya çıktı. Sonrasında 1988 yılından itibaren Microchip teknoloji şirketi tarafından yapılan PIC serisi mikro kontrollerin geliştirilmesi devam etti. 33 komuttan başlanılarak tek seferde programlanabilen 2048 komutluk üretimlere kadar gidildi.

Önerilen Yazımız: Mikrodenetleyici Nedir? Özellikleri Nelerdir?

PIC Ne Yapar?

Bilgisayar sistemli olup uygulamaya uygun olan yüklenmiş bir yazılıma sahiptir. Bundan dolayı PIC programlama için mutlak yazılım ihtiyacı vardır. Aksi durumda hiçbir işlemin yapılabilmesi mümkün değildir. Yazılım haricinde ise PIC programlama için besleme gerilimi ev osilatör olmalıdır. Bilgisayar sistemleri için gerekli olan bu donanım şartlarının ardından ise derleyici ve programlayıcı işlemleriyle yazılan kodların hayata geçirilmesi elde edilecek.

PIC Özellikleri

İşlemci türünün ne olduğuna bakılmaksızın bağlantı gerçekleştiren pin çıkışları vardır. Mikro işlemci bölümünden bilgisayar devre bağlantılarını sağlayan iletkenler iletişim yolları olarak adlandırılır. Farklı yolların var olabilmesinden dolayı damarlı iletken kullanımı söz konusudur. İletişim sağlamada adres, kontrol yolları ve veri ayrımı vardır. Mikroişlemci ile bellek giriş-çıkışları özelinde iletişim adres yolları tarafından sağlanır. Kontrol yolları ise bilgisayar içindeki devreler için anlaşmanın olmasını tamamlar.

Mikroişlemci için en önemli bölüm ise aritmetik mantık birimidir. Mantıksal ve çevresel değerlendirmeler sonucunda gerçekleşen tüm aritmetiksel işlemler burada olur. Sayıcı ve Kaydediciler ise bilgi depoları olarak kullanılır. Komutların tamamıyla adres ya da verilerin burada saklanması gerçekleşir. Flip-flop çıkış durumu koruması halinde ise işlemlerin sürekli hale getirilmesi mümkündür. Böylelikle sayıcı özelliği ortaya çıkar.

CPU olarak da belirtilen bilgi işlemi merkezi ise kontrol birimidir. Verilen komutların yerine getirilmesi için komut adresin adres taşıtına çıkarılması sağlanır. Sonrasında veri taşıtından alınan komutun çözümlemesi gerçekleştirilir. Bellek ya da bilgi depolama alanı olan kaydedicilerde bulunan tüm adresleri ve verileri içeri alarak işlemlere başlar.

Belirtilen işlem sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Dışarıdan gelen işaretler değerlendirilip bellek ve diğer bölümlerin kullanımlarına göre de işaret üretimi yapılır. Giriş ve Çıkış Devreleri olarak bilinen bölümde ise işlemlerin sonuçlanmasının ardından ortaya çıkan bilginin gösterilmesi elde edilir. Herhangi bir analiz sonucu çıkan veri çıkışı olur.

Bakınız: Raspberry Pi Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

PIC Programlama Nasıl Yapılır?

Bilgisayarı ve PIC programlamanın açılmasının ardından kod derlenip oluşturulur. Bilinen hex dosyası PIC yüklemesi gerçekleşir. Yanlış bağlantıların ortaya çıkmaması için programda var olan sistemlerin kullanımı gereklidir. Derleyici olarak lazım olan husus var olan programlama diline de uygunluk taşımalıdır. İşlemlerin yapılması için ise derleme sürecinde PicBasic programı kullanılabilir. ICPROG ise programlayıcı irtibat açısından yazılan kodun yüklenmesini sağlar.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir