Stetoskop Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Stetoskop Nedir?

Tarihi milattan önceye kadar uzanan cihazlardan bir tanesi olan stetoskop, insan vücudu içindeki kalp, akciğer gibi bölümlerden gelen sesleri dinlemede kullanılmaktadır. Zamanla çok daha hassas ve yararlı olması sağlanırken doktorların en pratik kullandığı cihazların başında gelmektedir. Her yaştan hastalar için kullanımı bulunurken tarihi serüvenine bakıldığında karşımıza Hipokrat çıkmaktadır.

Milattan önce 400lü yıllarda insan kalbinin dinlenmesi stetoskop aletiyle yapılmıştır. “Göğüs kafesi içinde kaynayan sirke” olarak tanımlanan kalp seslerinin zamanla çok daha farklı şekillerde tarif edilmeye çalışıldığı da görülmektedir. Bununla birlikte ilk stetoskop çam ağacından yapılmış olurken mucidi de Fransız Rene Laennec’dir. Rulo haline getirilmiş kâğıdın ipe bağlanmasıyla hastaların göğüslerinin dinlenmesi sağlanmıştır.

Önerilen Yazı » Biyosensör Nedir? Ne İşe Yarar?

Ardından 1829 yılında geliştirilerek iki parça halinde bir cihaz elde edilmiştir. Daha estetik bir görünüme sahip olan kauçuk yapılı stetoskoplar ise tek kulaktan dinleme imkânı vermiştir. 1851 yılında ise gelişmelerin belki de en önemlisi ortaya çıktı. İrlandalı ünlü doktor Alfred Leared, “Binaural Stetoskop” isimli icadıyla önemli bir başarıya imza attı. 1894 yılında geliştirilen yeni bir stetoskop modelinde ise çift kulaklık bulunurken göğüs kafesi içinde kullanılmaya başlandı.

Stetoskop Tanımı

Stetoskop nedir sorusuna yanıt verilebilmesi için kelimenin kökeni de bakılmalıdır. Yunanca olan kelimenin birleşik kelime olduğu bilinirken “stetos” göğüs anlamına gelir. “skopein” ise bakmak veya görmek olarak tanımlanabilir. Göğse bakmak olarak açıklanan stetoskop cihazının kullanım amacı da böylelikle anlaşılabilir.

Stetoskop Ne İşe Yarar?

Genel anlamda ifade edilirse ses iletiminin sağlandığı bir cihazdır. Vücut içindeki ses dalgaları ve titreşimlerinin öğrenilmesiyle ortaya çıkacak durumlar hakkında fikir sahibi olunmasını bu cihaz kazandırmaktadır. Ses dalgaları zarın titreşmesine neden olurken zar, havaya baskı yapar. Bu sayede elastik bor veya tüpten oluşabilecek cihaz içinden geçerek kulaklığa ulaşması mümkün hale gelir. Çok daha hassas olan stetoskop modellerinde çan bulunmaktadır.

Önerilen Yazı » 3B Biyo Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı ile Organ Üretimi

Bu çan sayesinde çok az bir ses bile gelse sesin arttırılmasıyla kulağın iyi bir şekilde duyması sağlanır. Önemli hastalıkların çözümünde etkili olan tıbbi cihazın kullanımı da oldukça yaygındır. Organların çıkardıkları tüm seslerin hastalıkların bulunmasında önemi büyüktür. Doktorların çok daha hızlı bir şekilde müdahale edebilmesini sağlayan cihazın pratik süreçleri beraberinde getirdiği de dile getirilebilir.

Stetoskop Özellikleri

Genel anlamda kalp, akciğer gibi vücut içindeki önemli organların dinlenilmesinde kullanılan stetoskop özellikleri itibariyle de ayrılmaktadır. Çok daha hassas yapıya sahip olan akustik modellerinde göğüs ve sırt bölgeleri dinlenebilir. İç boş olan tüplerle havanın kulağa ulaşması sağlanırken ana parçaları olarak ise çan ve diyafram belirtilebilir. Bununla birlikte düşük ses seviyelerinin yükseltilmesi de çan sayesinde olmaktadır. Her ne kadar çok daha karmaşık yapıya sahip olsa da verimliliği yüksek olan elektronik steteskoplar çok daha net bir tanının ortaya çıkmasını kazandırmaktadır.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir