Çinlilerden Kuzey Yıldızı Uydu Projesi: “ABD’nin GPS Sistemine Mecbur Değiliz!”

GPS sistemi, Amerikan Savunma dairesi tarafından geliştirilerek, savunma amacıyla kullanılmaya başlamıştı. Daha sonra sivil alanlarda da kullanılan bu sistem, Amerika’nın gözeteminde olduğu için diğer devletler için güvenlik sorunları yaratıyordu. Çinliler, bu duruma son vermek istedi ve kendileri de benzer sistemler yaparak geliştirmeye başladı.

Navigasyon amacı ile yaygın olarak kullanılan ve ABD tarafından oluşturulan GPS teknoloji sayesinde dünya üzerinde birkaç metrelik hassasiyetle konum bilgisi alınabiliyor. Benzer bir sistem ise Rusya tarafından geliştirilen GLONASS. Avrupa Birliği’nin geliştirdiği Galileo da yine uydu üzerinden konum belirleme servisi olarak hizmet vermeyi amaçlayan bir proje. Çin’de kendi navigasyon sistemi ile uydular yardımı ile konum belirleme teknolojisini hayata geçirmeye çalışıyor.

İlginizi Çekebilir: Çinli Mühendis 2 Yılda 1.5 Milyar Dolar Kazandı

Son olarak Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinden tek taşıyıcı roketle Çin’in yapım aşamasındaki küresel Kuzey Yıldızı Navigasyon Uydu sistemi için iki uydu daha uzaya gönderildi. İkiz ismi verilen uyduların “Beydou” serisinin 26’ıncı ve 27’inci uyduları olduğu ifade edilirken, fırlatma işleminde, ülkenin yerli üretimi olan Long March 3B adlı taşıyıcı roket serisinin Yüencıng-1 modelinin kullanıldığı belirtildi.

Küresel Bir Dünya!

2020 yılına kadar fırlatılacak uydularla meteoroloji, balıkçılık, telekomünikasyon, haritalandırma gibi alanlarda bilgi sağlanacak. Geliştirilen Kuzey Yıldızı uydu serisinin küresel konumlandırma hizmeti sağlaması ile Çin, Amerika’dan sonra kendi GPS sistemini uzaya kurmuş olacak. Asıl önemli olanı ve fazla telaffuz edilmeyeni ise Amerika’nın Küresel Konumlama Sistemi’ne yani kullandığımız GPS sistemine rakip olacak olması geliyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

One thought on “Çinlilerden Kuzey Yıldızı Uydu Projesi: “ABD’nin GPS Sistemine Mecbur Değiliz!”

  • Can

    Bu yeni bir haber değilki.
    Gps sisteminden sonra glonass,Galileo ve baidu uydularını zaten telefonumuzdaki gps alıcıları alıyor. Bu yeni sisteme de gps değil gnss diyoruz.
    Bazı bölgelerde gps bloklansa bile diğer uydulardan (glonass,baidu,Galileo) veri alıp pozisyon bilgisini görebiliyoruz.
    Gnss olması daha net, daha kesin konum bilgisi almamızı sağlıyor.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir