İlk Kez İçinde Elektronik Elemanlar Olan Bir İlacın Kullanımına Onay Verildi!
İlaç şirketlerinin Dünya’daki varlığı, diğer bir çok alanda daha fazla bütçeye ve teknolojiye sahip olduğu bilinir. Her yeni ortaya çıkan hastalıklara karşın veya başkalaşım geçiren bakteri ve virüslere karşı sürekli bir araştırma-geliştirme çalışmaları yapıldığı görülmektedir. İlaçlar konusunda da büyük çalışmalar yapıldığı hep paylaşılıyordu. Lakin ortada somut bir olay yoktu. Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) Abilify MyCite adlı akıllı ilacın kullanımına onay verdiğini açıkladı.
Bunun önemi ise içinde barındırdığı mikro elektronik elemanlar. Kum tanesi büyüklüğünde sindirilebilir bir sensör içeren ilaç, mide asidiyle karşılaştığında elektrik sinyalleri yayarak kişinin göğüs kafesinin sol alt kısmına yapıştıracağı elektronik alıcıyla iletişim kuracak. İlacı yuttuktan sonra, ilaç buraya bir bilgi gönderiyor. Ardından ilacın kullanıldığı saat ve doz bilgisi bu alıcıdan Bluetooth’la mobil uygulamaya oradan da merkezî bir veri tabanına gönderiliyor.
Gönderilen bilgiler veri tabanından hekimlere geliyor. Hekimler de bu bilgileri inceliyor. Şizofreni, bipolar bozukluk, depresyon gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilacın bu şekilde izlenmesi, kişisel verilerin mahremiyeti açısından endişe verici olsa da özellikle yaşlıların ve unutkan kişilerin eksik veya fazla ilaç kullanmasını engellemesi bakımından faydalı görülüyor.