Kısırlığın Çözümünde Önemli Bir Adım!

Kısır Fareler Yavruladı!

Bu çalışmanın haberi Çin’deki Shangai Jiao Tong Üniversitesi’nden gelişim biyolojisi uzmanı Ji Wu ve ekibinden geldi. 2017 yılında başlanılan, 2019 yılında ilk sonuçları almaya başlanılan çalışmaya ait olumlu sonuçlar yakın zamanda geldi.

Kök hücre tedavileri hızla gelişiyor. Yapılan bu çalışma da yumurta üretebilen kök hücreler çoğaltılarak fareler üzerinde kullanıldı. Üretilen hücreler kısırlaşmış farelere verildi. Kısır olan fareler, bu operasyondan sonra sağlıklı yavrular doğurdu. Bu yapılan çalışmanın insanlar içinde büyük bir umut olacağı aşikar.

Araştırmada yumurta üretimini sağlayan kök hücreler, yerlerine (yumurtalıklar ya da testisler) bağlı olarak yumurta ya da sperm oluşturan öncül üreme kök hücreleri. Erkek üreme kök hücreleri özelleşerek erkeğin hayatı boyunca sperm üretmesini sağlıyor. Kadınlardaki kök hücrelerin ise, kadın daha dünyaya bile gelmeden önceki kısa bir zaman aralığında başkalaşarak bir dizi yumurta hücresi oluşturduğu, doğumdan sonra bu kök hücrelerin yok olduğu düşünülüyor.

Şimdilerde bu kanı sorgulansa da üreme kök hücrelerinin kadında doğumdan sonra da var olup olmadığı hâlâ tartışmalı. Bilim insanları farelerden alınan üreme kök hücrelerinin petri kabında yumurta hücrelerine dönüşebildiğini daha önce göstermişti. Ancak bunun vücut içinde de gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bilinmiyordu. Yeni araştırmada Çin’deki Shangai Jiao Tong Üniversitesi’nden gelişim biyolojisi uzmanı Ji Wu ve ekibi 6 günlük farelerden alınan üreme kök hücrelerini bir petri kabında kültüre aldı. Daha sonra bunlar yetişkin kısır farelerin yumurtalıklarına nakledildi.

Kök hücreler yumurtalık yüzeyinin hemen altındaki bir noktaya ulaşıp orada yumurta hücrelerine dönüştü. Nakilden 5-8 hafta sonra da dişi fareler sağlıklı erkek farelerle çiftleştirildi. Kök hücre nakledilen sekiz fareden altısı gebe kaldı ve sağlıklı yavrular dünyaya getirdi. Wu’ya göre sonuçlar, nakledilen üreme kök hücrelerinin farelere yeniden doğurganlık kazandırabildiğini kanıtlıyor. Yöntemin insanlara uygulanması için daha çok çalışılması gerektiği de ayrıca belirtiliyor.

Kaynak: https://www.eivf.org/post/stem-cell-therapy-may-help-with-premature-menopause

İlginizi Çekebilir: Bağırsak Mikropları ile Yüksek Tansiyon Arasındaki İlişki Keşfedildi!

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir