Bağırsak Mikropları ile Yüksek Tansiyon Arasındaki İlişki Keşfedildi!

MIT’de yapılan bir araştırmaya göre bağırsaklarımızda yaşayan mikroorganizmalar fazla tuzlu beslenmenin olumsuz etkilerinden korunmamıza yardımcı olabilir. Almanya’dan araştırmacılarla birlikte çalışan MIT ekibi fazla tuzlu beslenmenin hem farelerde hem de insanlarda faydalı bir bakteri türünün azalmasına neden olduğunu keşfetti.

Sonuçta yangı sürecinde rol oynayan Th-17 adlı bağışıklık hücrelerinin sayısı arttı. Bu bağışıklık hücreleri de henüz ne şekilde etki ettikleri anlaşılamamış olsa da yüksek tansiyonla ilişkili. Araştırmacılar probiyotiklerle yapılan bir tedavinin de fazla tuzlu beslenmenin olumsuz etkilerini bertaraf edebildiğini gösterdi. Ancak bu bulgulara dayanılarak probiyotik alındığı sürece istenildiği kadar tuzlu yenebileceği sonucunun çıkarılmaması gerektiğini vurguluyorlar.

Önerilen Yazı » 3B Biyo Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı ile Organ Üretimi

Bağırsak Mikropları Yüksek Tansiyondan Koruyor

Fazla tuzlu beslenmenin kalp-damar hastalıklarına neden olduğu uzun süredir biliniyor. Yeni bulgular fazla tuzlu diyetin etkilerinin bağışıklık sistemiyle de ilgili olduğunu gösteriyor. Araştırmada yer alan bilim insanlarından Dominik Muller daha önce ekibiyle birlikte tuzun yangıyı tetikleyerek yüksek tansiyona neden olan Th-17 bağışıklık hücrelerinin sayısını artırdığını göstermiş. Araştırmacılar ayrıca fazla tuzun farede çoklu skleroza benzer otoimmün hastalıklara yol açtığını da göstermiş.

Araştırmacılar elde ettikleri bulguların, gelecekte yapılacak araştırmalarla birlikte fazla tuzlu beslenmenin hastalıklarla olan ilişkisinin altındaki mekanizmalara ışık tutabileceğini umuyor. Araştırmacılardan Eric Alm ve ekibi beslenmeyle ilgili başka faktörlerin, örneğin lif, yağ ve protein alımının mikrobiyomu nasıl etkilediği ve bu etkilerin hastalıklarla ilişkisi üzerine araştırmalar da yapıyor.

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir