LM35 Sensörü ile Sıcaklık Ölçümü
Bu yazımızda LM35 sıcaklık sensörünü kullanarak, Arduino ile sıcaklık ölçümü yapacağız. Gerekli malzeme listesi ve LM35 sensörü ile kullanılan kodumuzu da bu yazımızda açıkladık. Bunun için LM35 sıcaklık sensörü, Arduino kartı ve kablolar yeterli olacaktır. Böylelikle biz derece cinsinden ekranımızda odamızın veya istediğimiz bir yerin sıcaklığını öğrenebileceğiz.
LM35 sıcaklık sensörü -55 dereceden +150 dereceye kadar olan sıcaklıkları 0.5 derece hassasiyet ile ölçen bir sensördür. Daha detaylı bilgi için Buraya tıklayarak daha önce yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz.
Arduino ise çeşitli elektronik projelerimizi kurarken, bize yardımcı olan ve projelerimizin beynini oluşturan böylelikle bizle ve bilgisayarımızla etkileşime geçebilen bir elektronik prototipleme kartıdır. Daha detaylı bilgi için Buraya tıklayarak daha önce yazdığımız yazıyı okuyabilirsiniz.
LM35 Sensörü ile Sıcaklık Ölçümü Malzeme Listesi
Bu proje için bize lazım olacak malzemeler;
1x Arduino UNO (veya elinizde hangisi varsa olur)
1x LM35 Sıcaklık Sensörü (3-4 TL civarındadır)
1x Breadboard (Devremizi buraya kuracağız)
Birkaç tane jumper kablosu
LM35 Sensörü ile Sıcaklık Ölçümü Kurulumu
LM35’în alt taraftaki resimde de görüldüğü gibi 3 pinden oluşur. LM35 ön yüzüne göre en soldaki Vcc, ortadaki sinyal ve en sağdaki ise GND yani toprak pinleridir. Bu binlerden Vcc olanı Arduino’muzun +5V yazan pinine bağlarız. Sinyal bacağını ise Arduino’da A0 pinine yani Analog 0 pinine bağlarız. GND bacağını da Arduino’da GND pinine bağlarız.
LM35 Sensörü ile Sıcaklık Ölçümü Kodları
Alt tarafta kodu görebilirsiniz. Kodun altında ise kodumuzun ne ifade ettiğini açıklamaya çalıştık
float teknoloji; //teknoloji değişkeni tanımlandı int sensor = 0; // LM35 sensörünün ortasındaki sinyal ucu Analog 0 bağlandı. void setup() {Serial.begin(9600);} //serial monitörü başlattık void loop(){ teknoloji = analogRead(sensor); //Analog çıkış aldık. teknoloji = teknoloji * 0.48828125; //Voltajımızı derece cinsine çevirmek için çarptık. 0.48828125 ifadesi [(5V*1000)/1024]10 hesaplamasından geliyor. Serial.print(“Sıcaklığımız :”); Serial.print(teknoloji); Serial.println(” Derecedir”); Serial.println(“TeknolojiProjeleri.com”); delay(1000); }
Kodumuzda yazan teknoloji ifadesi bir değişkendir ve LM35’den gelen dataları tutacaktır. Serial.begin ifadesi ile serial monitörümüzden sıcaklık değerimizi okuyabilmemizi sağladık. Yine kodda yer alan sensor tanımlaması ile analog olarak teknoloji ifadesinden gelen dataları derece cinsine çevirdik.