Benjamin Franklin Kimdir? Hayatı, Eserleri, İcatları Nelerdir?

Benjamin Franklin Kimdir?

Benjamin Franklin, 18. yüzyılda yaşamış önemli bir bilim insanı olarak, aynı zamanda diplomasi, matbaa, siyaset ve yazarlık gibi alanlar ile ilgilenmiştir. Bu bağlamda bilimsel çalışmaları, politik hayatı, gerçekleştirdiği keşifler ve edebiyata katkıları sayesinde önemli bir isim olmuştur. Birçok farklı konuda gerçekleştirdiği araştırmalar ile Benjamin Franklin çok yönlü bir bilim insanı olarak tanınmaktadır. Franklin, 1706 yılında Amerika’nın Boston kentinde doğmuştur ve 16 kardeşi bulunmaktadır. Ayrıca hem annesin hem de babasının daha önceki evliliklerinden yaptı üvey kardeşleri yer almaktadır. İlerleyen yaşı ile birlikte dünya genelinde bilime yön veren önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Ayrıca bilimsel ve politik başarıları ile birlikte Amerika’nın kurucuları arasında bulunarak, önemli bir onur elde etmiştir. Ölümünün üzerinden 200 yıl geçtikten sonrasında dahi adı halen Amerika’da birçok önemli noktada anılmaktadır. 

Benjamin Franklin Hayatı

18. asırda doğan Benjamin Franklin, 8 yaşına kadar okul eğitimine başlamamış ve bu süreçte 2 yıl gibi bir süre boyunca okuma, yazma ve aritmetik eğitimleri ile meşgul olmuştur. 10 yaşındayken babasına yardım etmek amacıyla okul hayatını bırakarak, ticaret ile uğraşmış ve çocukluk çağlarında çok iyi bir yüzücü olarak spor ile uğraşmıştır.  Benjamin Franklin’in abisi liberal bir gazete basımı gerçekleştiren James Franklin, 12 yaşında iken kardeşini yanına almış ve kendisine matbaacılık öğreterek edebiyat çalışmaları yapmasına yardımcı olmuştur.

 

Önerilen Yazı: Thomas Edison Kimdir? Hayatı ve İcatları

Sonrasında Benjamin Franklin, 24 yaşında 1730 yılında Philadelphia’da kendi basım evini açmış ve gazete çıkarmaya başlamıştır. İlerleyen yılları ile birlikte Benjamin Franklin siyaset, felsefe, bilim ve ticari ilişkiler ile ilgili birçok konunun tartışılması için Junto adında bir kulüp kurmuştur. Bu kulüp döneminde Amerika’da kütüphaneler ve hastaneler için yardım gerçekleştirirken, yangınlara karşı bir sigorta şirketi olarak da faaliyet vermiştir. 

Benjamin Franklin, siyasete atılması ise 1736 yılında Philadelphia Meclis Sekreterliği görevine başlaması ile gerçekleşmiştir. Sonrasında 1750 yılında da Pensilvanya meclisine seçilen Benjamin Franklin, özellikle arazi vergilerine tavır gösteren büyük aileler ile mücadele etmiştir. Sonraki dönemlerde ise İngiliz Amerika’sı Postalarına genel müdür olması ile birlikte posta servisi ile ilgili çok önemli düzenlemeler sağlamıştır.

Benjamin Franklin Eserleri

Benjamin Franklin, 1730 yılında kurmuş olduğu Philadelphia’da yer alan matbaada Richard Sounders adını kullanarak yazılar kaleme almıştır. Bu yazıları Poor Richard’s Almanac adında bir kitapta yayınlamıştır. Ayrıca daha sonraki yıllarda çıkardığı; 

  • 1725-Özgürlük Ve Sorumluluk Zevk Ve Zahmet Üzerine Bir Tez
  • 1728-İnanç Ve Din Kuralları Üzerine Makaleler
  • 1729-Kağıt Paranın Doğası Ve Zorunluluğu Üzerine Alçak Gönüllü Bir Araştırma
  • 1751-Elektrik Üzerine Deneyler Ve Gözlemler
  • 1760-Büyük Britanya’nın Kolonileri Konusundaki Çıkarlarının Değerlendirilmesi Ve Kanada İle Guadalupe’nin Kazanılması eserleri yer almaktadır.

Ayrıca Benjamin Franklin’nin farklı bir özelliği de var. O da ilk masonik kitabı yayınlayan kişidir.

Benjamin Franklin İcatları

1748 yılında 42 yaşındayken iş yaşamından uzaklaşan Benjamin Franklin, birkaç arkadaşı ile birlikte önemli bilimsel çalışmalara başlamıştır. Bu bağlamda birkaç arkadaşı ile yaptığı çalışmalarda elektrik konusunda önemli bir icat olarak kondansatörün bulunmasını sağlamıştır. Bu bağlamda şimşeğin elektrikten oluştuğunu ispat etmiştir. Benjamin Franklin tarafından yapılan icatlar arasında en önemli noktalardan birisi ise paratonerdir. Paratoner icadı ile birlikte en önemli icatlarından birisi de güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saat uygulamasını başlatması yer almaktadır. 

Önerilen Yazı: Paratoner Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Teknoloji Projeleri Youtube Kanalımızdaki Son Videomuza Göz Atmış Mıydınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir