Alzheimer Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?
Alzheimer Nedir?
İlk olarak 1900’lü yıllar içerisinde unutkanlığa bağlı olarak ortaya çıkmış hastalık olan Alzheimer adını ilk tanımlamayı yapan doktor Alois Alzheimer’den almıştır. Başta hafıza ve düşünme olmak üzere davranış problemleri çerçevesinde beliren demans tipi hastalıktır. Beyin hastalığı olmakla birlikte 60 yaşından sonra görülme olasılığı çok daha yüksektir.
Alzheimer Nedenleri Nelerdir?
Hali hazırda hastalığın tek bir nedeni ya da gerekçesiz bulunmazken farklı faktörler belirleyici olabilmektedir. Kişinin genetik yapısı ya da çevresel faktörlerle Alzheimer hastası olma ihtimali dahi vardır. Yılların geçmesiyle beyin içindeki parçacıkların hasarlı haline gelmesi ve yayılmaya başlamasıyla unutkanlık baş gösterir. Asetilkolin proteinin azalması ve buna bağlı olarak glutamat maddesinin artmasıyla hastalık ortaya çıkar. Riskli kişilere bakıldığında ailede bu rahatsızlığa sahip kişilerde görülme durumu yüksektir. Ayrıca kafa travması geçirilmesi ya da ağır depresyon durumlarında da ilerleyen yıllarda alzheimer görülebilir. İçine kapanık ruh hallerine sahip sosyal ilişkisi az olan bireylerde de görülme olasılığı yüksektir.
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
Unutkanlık durumlarıyla başlayan hastalığın en net belirtileri arasında günlük hayatın işlevsellikten uzak olması söylenebilir. Eşyaların kaybedilmesi, yapılacakların unutulması, isimlerin karıştırılması, kelimelerin kullanımlarının hatalı olması, daha az davranış gösterme halleri belirtilerinden birkaçıdır. Ayrıca kişinin kaygı ve sinir düzeyi de hastalıkla beraber yükselir. Soyut düşünmede ise kişinin bir hayli zorlandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Soruların tekrar sorulması ve günlük yapılması gerekli olan işlemlerin atlanması da hastalığın ileri boyutlarda olduğunu anlatır. Çok daha ileri seviyedeki hastalık halinde idrar kaçırma, yürüme sırasında güçlük çekme ve garip konuşmalar gözlemlenir.
Önerilen Yazı: Kromozom Nedir? Görevi, Çeşitleri ve Özellikleri
Alzheimer Korunma Yolları
Son derece zorlu bir hastalık sürecini ifade eden alzheimer olunmaması için devamlı olarak zihinsel ve fiziksel faaliyetlerin devam ettirilmesi gerekir. Aktif kişilerde görülme durumu son derece düşüktür. Bundan dolayı düzenli egzersiz yapılması, dengeli beslenme hali ve zihinsel faaliyetler korunma yolları arasındadır. Yeni bir dil öğrenilmesi, müzik aletinin öğrenilmesi ya da hobilerin bulunması da korunmayı sağlayacaktır.
Alzheimer Tedavisi
Son yıllarda görülme olasılığı artan beyin hastalıklarının başında gelen alzheimer için korunma yolları vardır. Öncelikli olarak bilinmelidir ki erken evre, orta evre ve ileri evre olarak hastalığın üç aşaması bulunur. Erken evre halinde yapılacaklarla hastalığın daha normal seviyede tutulabilmesi söz konusudur. Unutkanlık, sayısal ve düşünme bozukluklarıyla birlikte yapılacak fiziksel muayene sonrasında teşhis konur. 30 puan üzerinden 24 puanın altında olunması sürecin başladığını ifade eder. Bazı semptomların azaltılması amacıyla ilaç kullanımı yapılabilir. Her ne kadar hastalığın gerilemesinde bir gelişme olmasa da daha hızlı ilerlemesi engellenir. Bununla birlikte antidepresan ilaçlarda kullanılmaktadır. Psikiyatrik problemlerin ortaya çıkmaması adına kişinin çok daha iyi bir ruh halinde tutulması amaçlanır. Oldukça zorlu bir süreç olan hastalıkla birlikte kişinin yakınlarının davranışları da önem taşır. Çünkü bilinmektedir ki hastanın tek başına hayatını sürdürmesi söz konusu olmayacağı gibi çok daha fazla ilgiye muhtaç olur. Bundan dolayı devamlı olarak yanında birilerinin olması ve mutlu bir hayat sürmesi de tedavinin olmazsa olmazları arasındadır. Son yıllarda geliştirilen Alzheimer çipi sayesinde ise bazı semptomların düzeltilmesi, eski duruma getirilmesi mümkün olabilir. Derin bölgelerde beynin uyarılması haliyle bu durum gerçekleşir.